SIROVA HRANA

Šta je sirova ishrana i koje zdravstvene koristi ima sirova hrana – Raw food? Dozvoljene i zabranjene namirnice kod sirove ishrane? Pogodnosti i negativne posledice?

 

Sirova ishrana ili ishrana na sirovoj hrani (presna hrana, raw food) je ideja koja se pojavila tokom 19. veka. U svetu je, par godina unazad, sve popularniji način ishrane koji proklamuje da hranu treba jesti u sirovom stanju. Zagovornici ove ideje smatraju da je sirova ishrana u kojoj preovladava presna hrana savršena za ljudski organizam i višestruko korisna – kako za mršavljenje, tako i za celokupno zdravlje.

Sirova ishrana na svežim namirnicama i raw food zdravstveni efekti

Ishrana presnom hranom, poznata je i kao „presno (sirovo) kulinarstvo” – raw food cooking i sastoji se uglavnom od potpuno sirovih i neprerađenih namirnicaNamirnica se smatra sirovom ako nikada nije bila zagrevana iznad 40 – 480C.

Takođe, ne sme biti rafinisana, pasterizovana, tretirana pesticidima ili prerađena na bilo koji drugi načinUmesto toga, sirova ishrana dozvoljava drugačije metode pripremanja, kao što su ceđenje sokova, blendiranje (stapanje), dehidracija, potapanje i klijanje.

Sirova ishrana  – dozvoljene namirnice:

Presna ishrana se zasniva na namirnicama biljnog porekla. Ona obuhvata: sve vrste presnog voća, sve vrste presnog povrća, presni orašasti plodovi i semenke, sirove žitarice i mahunarke, proklijale ili prokisle, suvo voće i meso, mleka orašastih plodova, maslaci od sirovih orašastih plodova, hladno ceđeno maslinovo ili kokosovo ulje, fermentisane namirnice poput kimčija i kiselog kupusa, morske trave, klice, sirova jaja ili mlečni proizvodi, po želji, sirovo meso ili riba, po želji.

Namirnice koje nisu dozvoljene:

Kuvano voće, povrće, meso i žitarice, pekarski proizvodi, pečeni orašasti plodovi i semenke, rafinisana ulja, kuhinjska so, rafinisana brašna i šećeri, pasterizovani sokovi i mlečni proizvodi, kafa i čaj, alkohol, testenine, peciva, čips, sve ostale prerađene namirnice i grickalice.

BioLiver-728x90

Prednosti ishrane presnom hranom:

Pristalice ishrane presnom hranom veruju da je konzumiranje većine ili svih namirnica u sirovom stanju savršeno za ljudsko zdravlje. Ovaj način ishrane je koristan, posebno za mršavljenje, poboljšanje vitalnosti, podizanje energetskog nivoa, popravljanja stanja kod hroničnih bolesti, poboljšanja nekih markera zdravlja, kao što su lipidi u krvi, unapređenja celokupnog zdravlja i malog uticaja na životnu okolinu.

Pored toga ima uticaj na lepšu kožu, bolju memoriju, ojačan imunološki sistem, sprečava pojavu dijabetesa. Pristalice veruju i da je kuvanje namirnica štetno po ljudsko zdravlje jer se tako uništavaju prirodni enzimi u namirnicama, osiromašuje hranljiva vrednost i smanjuje „životna snaga“ za koju veruju da postoji u  presnim ili „živim“ namirnicama.

 • Biti 7 dana na sirovoj hrani predstavlja jednu od najboljih terapija za pročišćavanje organizma, poboljšanja probave, štednje energije potrebne za varenje.
 • Ograničava unos namirnica koje doprinose lošoj ishrani, posebno ako se jedu u velikim količinama, a u koje spadaju obrađena džank hrana i prehrambeni proizvodi sa dodatkom šećera.
 • Jedna od glavnih koristi od unošenja sirovih namirnica jeste maksimalno iskorišćavanje enzima iz njih. Enzimi pomažu da se hrana svari. Iako naše telo proizvodi sopstvene, njihova količina nije dovoljna, a telo pritom troši puno energije na proizvodnju istih. Zato se često posle unošenja velikih količina kuvane hrane dešavaju umor i pospanost.
 • Ishrana presnom hranom se uglavnom sastoji od zdravih namirnica i verovatno će dovesti do mršavljenja jer sadrži malo kalorija. Jedna studija pokazuje da se ova ishrana može povezati sa velikim smanjenjem telesnog sala.
 • Sirova ishrana sadrži presno voće i povrće i druge namirnice koje su bogate hranljivim materijama i vlaknima.
 • kuvanjem namirnica se uništavaju prirodni enzimi u namirnicama. Zagovornici veruju da su ovi enzimi od vitalnog značaja za ljudsko zdravlje i varenje. Visoka temperatura izaziva denaturiranje većine enzima – to jest do promene njihove prirode i oblika. Međutim, brojni enzimi se denaturiraju i u kiseloj sredini želuca.

U stvari, organizam već luči sopstvene digestivne enzime kojima olakšava hemijske procese, u koje spadaju i varenje i stvaranje energije. Pored toga, kuvanjem se zaista smanjuje količina nekih hranljivih materija u hrani, posebno onih vodorastvorivih, kao što su vitamini C i B.

BioLaksativ gif -728x90

Negativne posledice presne hrane:

 • Кratkoročno, ishrana na sirovoj hrani ne bi trebalo da predstavlja pretnju po zdravlje. No, stručnjaci iz oblasti medicine upozoravaju da njena dugoročna upotreba može da dovede do negativnih posledica jer može da izazove zdravstvene probleme. Jedna studija sa osobama koje se pridržavaju ishrane presnom hranom, pokazuje da ona smanjuje nivo holesterola i triglicerida. Međutim, istovremeno kod mnogih smanjuje i nivo „zdravog“ HDL holesterola i izaziva nedostatak vitamina B12. Duga studija pokazuje da dovodi do povećanog rizika od nastanka erozije zuba i pojave amenoreja, odnosno prestanka menstruacije kod žena. Jedna studija je otkrila da su osobe na sirovoj ishrani imali manju koštanu masu, verovatno usled malog unosa kalorija i proteina.
 • Ona je često siromašna kalorijama i nekim hranljivim materijama, proteinima i nekim vitaminima i mineralima. Nekim osobama je nemoguće da ishranom na sirovoj hrani zadovolje dnevne potrebe za kalorijama. Delom je to zbog toga što voće i povrće, premda zdravi, jednostavno ne mogu da obezbede dovoljno kalorija ili proteina da bi bili glavni deo ishrane.
 • Dokazi upućuju i na to da što je veći udeo sirove hrane u ishrani, to je veći i rizik od negativnih efekata.Ukoliko ne uzimate suplemente, vremenom možete da iskusite probleme usled nedostatka hranljivih materija jer organizam troši zalihe vitamina i minerala. Vitamine B12 i D je posebno teško naći u presnoj ishrani. Međutim, ni suplementi ne mogu da nadoknade nedostatak kalorija i proteina i ishrani. Rizik od izlaganja bolestima izazvanim hranom je povećan kada se konzumira isključivo sirova hrana. Ovo je posebno izraženo ako se konzumiraju mleko, jaja ili meso. Nutricionisti uvek preporučuju da se ove namirnice koriste samo ako  su u potpunosti termički obrađene ili pasterizovane.
 • Ishrana na sirovoj hrani može da bude skupa ako se bazira na sokovima. Kvalitetan sokovnik za sveže cedjene sokove je skup kao i voće i povrće koje se cedi jer treba količinski mnogo kilograma voća i povrća za par litara soka dnevno.
 • Prilično je teško biti istrajan u ishrani sirovom hranom. Izbor namirnica je veoma ograničen kao i načini pripremanja obroka. Za mnoge ljude je neprihvatljivo konzumiranje isključivo hladne hrane. I na kraju tolika količina svežih i organskih namirnica je veoma skupa.
 • kuvanjem se lakše dolazi do nekih hranljivih materija i antioksidanata koji se nalaze u namirnicama, na primer, likopena i beta karotena.
 • kuvanjem se deaktiviraju neka štetna jedinjenja u hrani. Kuvanjem žitarica i mahunarki se smanjuju lektini i fitinska kiselina. Ova jedinjenja, u velikim količinama, mogu da onemoguće organizmu da apsorbuje minerale.
 • Pored toga, kuvanjem se uništavaju i štetne bakterije
 • Konačno, sirova ishrana je obično neizbalansirana jer mora da bude pretežno sačinjena ili od masti ili od voća da bi zadovoljila potrebe za kalorijama
 • Velika je opasnost od trovanja hranom, pogotovo kada su u pitanju meso, riba i morski plodovi

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Zaključak o presnoj hrani:

Sirove namirnice su vredan deo zdrave ishrane. Međutim, dugoročno, sirova ishrana može da izazove zdravstvene probleme. Ishrana presnim namirnicama će verovatno dovesti do smanjenja telesne težine ali će istovremeno otežati ispunjavanje prehrambenih potreba.

Dokazi upućuju na to da je sirova ishrana povezana sa ozbiljnim negativnim posledicama po zdravlje. Značajna količina rizika po zdravlje nadmašuje korisne strane ovakve ishrane.  Zato je veoma važno jesti raznovrsne presne i kuvane namirnice. 

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar