REZISTENCIJA KAO PROBLEM

Istraživači kažu da su određena jedinjenja u zelenom čaju sposobna da pomognu u rešavanju problema rezistencije na antibiotike.

 

Naučnici kažu da jedinjenja prisutna u zelenom čaju mogu poboljšati efikasnost antibiotika protiv bakterija otpornih na antibiotike.

jedinjenja zelenom čaju

U svom izveštaju istraživači sa Veterinarske škole Univerziteta u Sureju u Velikoj Britaniji primetili su da je ovaj efekat posledica jedinjenja epigalokatehin galata (EGCG), koje je prisutno u zelenom čaju.

EGCG je biljno jedinjenje sa snažnim antioksidativnim svojstvima. To znači da može pomoći u zaštiti tela od ćelijskih oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Međutim, epigalokatehin galat ima još jednu aktivnost, kako je tim primetio u svom izveštaju, objavljenom u časopisu „Journal of Medical Microbiology“. Ovo jedinjenje povećava propustljivost bakterije, što omogućava antibioticima da lakše prođu kroz njih. Ova sposobnost bi se mogla pokazati korisnom u borbi protiv sojeva bakterija otpornih na više lekova.

Tim je otkrio ovu sposobnost nakon kombinovanja EGCG sa Aztreonamom, antibiotikom koji se obično koristi u borbi protiv infekcija izazvanih Pseudomonas aeruginosa. Ovaj agresivni soj bakterija povezan je sa teškim infekcijama kože, krvi i respiratornih organa i urinarnog trakta.

Ova kombinacija je smanjila broj kliničkih sojeva P. aeruginosa otpornih na više lekova u laboratorijskim kulturama. Istraživači su primetili da je kombinacija bila efikasnija od same upotrebe leka ili EGCG.

„Antimikrobna rezistencija (AMR) ozbiljna je pretnja globalnom javnom zdravlju. Bez efikasnih antibiotika, uspeh medicinskih tretmana biće ugrožen. Hitno moramo razviti nove antibiotike u borbi protiv AMR-a “, objasnio je vodeći autor studije Džonatan Bets.

BioRheuma krema za reumu i zglobove - krema za reumatoidni artritis Priroda na dar

Prema Robertu La Ređoneu, šefu katedre za zarazne bolesti u Sureju, rezultati dokazuju da jedinjenja koja se javljaju u prirodi, poput EGCG, mogu pomoći u rešavanju problema koji dolaze sa rezistencijom na antibiotike.

„Svetska zdravstvena organizacija je P. aeruginosa otpornu na antibiotike navela kao kritičnu pretnju po ljudsko zdravlje. Pokazali smo da takve pretnje možemo uspešno eliminisati upotrebom prirodnih proizvoda, u kombinaciji sa antibioticima koji se već koriste “, dodao je La Ređone.

Šta je rezistencija na antibiotike?

Otpornost na antibiotike se dešava kada klice razviju sposobnost da pobede lekove namenjene da ih ubiju, omogućavajući im tako da nastave širenje.

U zasebnoj studiji, koja je ovog puta objavljena u časopisu Microbiology and Molecular Biology Reviews, primećeno je da je rezistencija na antibiotike verovatno nastala kao posledica nekontrolisane i nepravilne upotrebe antibiotika, posebno u poljoprivredi i stočarstvu. Još jedan mogući razlog širenja, dodaje se, bio je stalni dodatak biocida u toaletnu higijenu i sredstva za čišćenje u domaćinstvu.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), rezistencija na antibiotike se brzo širi širom sveta, pri čemu se fenomen uočava na „opasno visokom nivou“ u nekoliko oblasti.

Ako se ne zaustavi, rezistencija na antibiotike može ugroziti našu sposobnost lečenja uobičajenih zaraznih bolesti kao što su upala pluća, tuberkuloza ili trovanje krvi. U nedostatku hitnih radnji poput regulacije i promocije odgovarajuće upotrebe i odlaganja lekova, SZO je dodala da je velika verovatnoća da će čovečanstvo ponovo skliznuti u pre-antibiotsku eru, u kojoj uobičajene infekcije i lakše povrede mogu kao nekada biti fatalne.