ZEC NA DALMАTINSKI NAČIN

Pečeni zec na dalmatinski način je začinjeni delikates poreklom sa juga hrvatskog primorja. Za ljubitelje divljači, ovaj recept biće samo još jedan koji valja probati, a verujemo da će posle te probe zec na dalmatinski način biti uvršten u meni za posebne prilike.

dalmatinski zec

Sastojci:

1 zec
3 limuna
1 grančica ruzmarina
peršun
300 mililitara crvenog vina
1 glavica crnog luka
3-4 lovorova lista
200 grama dimljene slanine
2 šargarepe
6 češnjeva belog luka
1 kašičica šećera
2-3 grančice nane
100 mililitara vinskog sirćeta
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Zeca, koji je prethodno odstojao u marinadi 12 sati, zasečemo na više mesta za špikovanje. Slaninu isečemo na tanke duguljaste komade kojima špikujemo zeca. Do slanine stavimo i parčiće belog luka. Vratimo zeca u tepsiju sa marinadom.

Preostalu slaninu, šargarepu i glavicu crnog luka isečemo na komade i dodamo u tepsiju. Zatim dodamo listove ruzmarina, nane i lovora, sok od jednog limuna, vinsko sirće i krupnije isečen peršun. Pečemo 90 minuta na 200 stepeni.

U sud sa sokom od dva limuna dodamo sitno isečen jedan češanj belog luka, šećer, crveno vino i promešamo žicom za mućenje. Ovom mešavinom prelijemo zeca, vratimo tepsiju u rernu i pečemo još 30 minuta na 190 stepeni.

Ispečenog zeca isečemo na komade i serviramo na činiju. Sadržinu iz tepsije preručimo u cediljku iznad suda. Izgnječimo povrće viljuškom i sud sa sosom stavimo na šporet.

Kada provri, sosom prelijemo parčiće mesa. Zatim na činiju serviramo prethodno pripremljen pire i dekorišemo grančicama mirođije i kriškama paradajza.

Uz ovo jelo predlog je popiti čašu kvalitetnog suvog crvenog vina Kaberne sovinjon.

Prijatno!