KORISNI SUPLEMENT

Aminokiselina glutamin i suplement nastao na osnovu nje postao je popularan kod bodibildera, jer podržava zdrave mišiće. Međutim, ovaj dodatak ishrani pomaže u zdravlju creva.

 

L-glutamin igra vitalnu ulogu u različitim procesima. Naročito pomaže u slučaju simptoma propustljivih creva jer podržava telo u obnavljanju crevne sluzokože.

glutamin

Ova esencijalna aminokiselina pruža telu podršku kod nekoliko stvari:

  • uklanjanje otpada (kao što je amonijak)
  • izgradnja proteina
  • stabilizacija nivoa glukoze u krvi
  • izgradnja nukleinskih kiselina za DNK

Suplement L-glutamin postao je popularan dodatak ishrani za bodibildere jer podržava zdrave mišiće. Studija iz 2015. navodi da ovaj hranljivi sastojak pomaže sportistima da se oporave i osete manje bola u mišićima nakon napornih fizičkih aktivnosti.

Osim što pomaže u oporavku mišića, L-glutamin ima i mnoge druge prednosti.

Podržava zdravu funkciju mozga

Zdrav mozak (baš kao i ostatak tela) zahteva razne vitamine i hranljive materije da bi održao mentalno stanje organizma.  Glutamin je jedna od onih vrednih aminokiselina za zdravlje mozga.

Glutamin čini veliki deo centralnog nervnog sistema. Nedostatak glutamina u telu može prekinuti prirodne moždane cikluse i dovesti do epilepsije, anksioznosti, depresije, bipolarnih poremećaja i drugih poremećaja raspoloženja ili poremećaja nervnog sistema.

Podržava zdrav digestivni sistem

Sasvim je prirodno da stanje poznato kao „sindrom propustljivih creva“ uzrokuje probleme u digestivnom sistemu.

Danas oko 20 odsto svetske populacije ima probleme ovog tipa. Jedna od najvećih briga za probavne probleme i probleme sa crevima je upala.

Srećom, L-glutamin može da pomogne telu da smanji inflamatorni odgovor na sindrom propustljivih creva i druge hronične bolesti. Ova oboljenja iscrpljuju glutamin, pa suplementiranje L-glutaminom može pomoći.

Pored toga, glutamin podržava ćelijsko zdravlje što je takođe važno za zdravlje creva.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Podstiče gubitak težine

Ovaj hranljivi sastojak mnogi su koristili za promociju gubitka kilograma i sagorevanja masti u fitnes industriji. U jednoj studiji, nakon samo šest nedelja upotrebe suplemenata, pacijenti sa dijabetesom tipa 2 zabeležili su dramatično smanjenje nekih svojih kardiovaskularnih faktora rizika kao i telesne težine. Istraživači veruju da L-glutamin pomaže u smanjenju nivoa insulina i stabilizuje glukozu u krvi, podržavajući telo u sagorevanju više masti i izgradnji mišića.

Da li L-glutamin može da podrži creva?

Kao što je gore pomenuto, L-glutamin podržava zdravo varenje i celokupno zdravlje creva. Francuska studija opisuje glutamin kao vitalni hranljivi sastojak za celokupno zdravlje creva, uključujući i sindrom propustljivih creva.

Podržava zdrav izbor hrane

Zbog svoje sposobnosti da podržava zdrav nivo glukoze u krvi, L-glutamin podržava zdrave prehrambene navike, umesto da hrani želju za šećerima i ugljenim hidratima koji uzrokuju upale u celom telu (pogoršavajući sindrom propustljivih creva). Pored toga, studija iz prošle godine pokazuje da su niski nivoi glutamina u mozgu povezani i sa preteranom konzumacijom alkohola.

Podržava zdravlje creva

Čir na želucu i ulcerozni kolitis često prate propustljiva creva, jer ovi zdravstveni uslovi direktno utiču na creva.

L-glutamin je pokazao obećavajuće prednosti u podršci zdravlju creva. Proučavajući ulogu glutamina u crevnom zdravlju može se utvrditi da ova aminokiselina ima zaštitni efekat na crevna tkiva.

Koji su neželjeni efekti L-glutamina?

Ovaj dodatak ishrani se smatra generalno bezbednim za većinu ljudi. Međutim, uvek se obratite lekaru da biste razgovarali o tome da li je ovaj suplement bezbedan konkretno za vas. Ako ste trudni ili dojite, nemojte koristiti ovaj dodatak bez prethodnog razgovora sa lekarom, jer nije jasno da li je u potpunosti bezbedan.

Neželjeni efekti su retki, mada neki ljudi mogu da imaju alergijsku reakciju na ovaj suplement. Ako primetite znake alergijske reakcije poput otoka, osipa, mučnine i slično, odmah potražite medicinsku pomoć.