VAŽNOST TOPLOTE U DOMU

Kupovina stana je jedna od najvažnijih životnih odluka, pa prilikom odabira istog mora se voditi računa o velikom broju faktora koji utiču na njegov kvalitet. Na samom vrhu te liste nalazi se grejanje.

 

Ova izuzetno važna stavka može potpuno promeniti kvalitet vašeg života u stanu. S obzirom na to da grejna sezona traje od sredine oktobra, do sredine maja, to je prilično dug period kada treba da vam bude toplo i prijatno. Tim povodom pripremili smo tekst o grejanju u stanu. 

Fotografija belog radijatora za grejanje u sobi

Za jednaku temperaturu u čitavom domu

Oni koji se čitav život greju pomoću centralnog grejanja, reći će vam da je ono zasigurno najbolji izbor ukoliko želite da vam u stanu bude baš toplo. Bilo da su u pitanju majstori koji se razumeju u sve popravke, i služe alatima poput električne testere, ili oni koji se bave drugim zanimanjima i ne razumeju se mnogo u domaćinstvo, oko ovoga se svi slože. 

I zaista, najveća prednost centralnog grejanja jeste činjenica da je temperatura usklađena u svim prostorijama, te nećete morati da brinete da li će u svakoj sobi biti podjednako prijatno. Takođe, za centralno grejanje je obezbeđeno održavanje sistema, što znači da nema dodatnih troškova.

Ipak, oni koji nisu koristili centralno grejanje, kao njegovu najveću manu navešće činjenicu da se ova usluga plaća tokom čitave godine, kao i da svako ko ima centralno grejanje direktno zavisi od toplane. 

Ipak, ovo grejanje je najrasprostranjenije,  zato što se u mnogim zgradama ugrađuje, a i zato što sa centralnim grejanjem nema straha od toga da li će vam biti hladno ili ne. 

Knjiga i šolja na stolu u dnevnoj sobi

Alternativne metode – šta se nudi na tržištu?

Postoje alternative u odnosu na centralno grejanje, a  jedna od alternativa je i termoakumolaciona peć, poznatija kao TA peć. Prednost ove peći je ta što se lako montira i ne zauzima mnogo mesta. Takođe, na ovoj peći vi podešavate temperaturu. 

Ipak, ukoliko postoji potreba za dnevnom dopunom troškovi za ovu peć mogu znatno porasti, dakle cena nije fiksna. Još jedna mana TA peći je činjenica da se  ne greju podjednako sve prostorije, i to posebno ako je stan veći. Dakle, dok je u jednoj prostoriji toplo, u drugoj može biti hladno i neprijatno za boravak. 

Još jedna alternativa su i norveški radijatori, kao i grejanje putem klima uređaja. Reč je o nešto skupljim opcijama, i to posebno kada je reč o klimi, čija upotreba tokom zime nije isplativa. 

Kako niska temperatura utiče na naš organizam?

Zašto ne treba da nam bude hladno? Verujemo da niste imali potrebe da se ovo zapitate – jednostavno nije prijatno. Ipak, postoji još mnogo razloga zašto bi naš organizam trebalo da se nađe u optimalnim temperaturnim uslovima. 

Baš kao što smo razdražljivi kada nam je vruće, slična stvar nam se može desiti i kada nam je hladno. Osim toga, zima sama po sebi može biti melanholična, te je vrlo važno da nam prostor u kome živimo bude pijatan i topao kutak u kome ćemo se osećati sigurno. 

Kada je u pitanju naše zdravlje, činjenica da u svom domu imamo neusklađenu temperaturu takođe nam ne ide na ruku. To se posebno odražava prilikom spavanja u hladnoj prostoriji. Tada se može desititi da nazabemo, da nam se zapuši nos, odnosno da smo hronično prehlađeni u zimskom periodu, što se loše odražava na naš imunitet. 

Pre nego što odaberete kakvo ćete grejanje imati u svom novom domu, predlažemo da napravite kalkulaciju. Ukoliko dosta vremena provodite kući, kao i ako imate porodicu centralno grejanje vam nudi sigurnost i topao dom. Ipak, ako živite sami u manjem stanu, ili ne boravite često u životnom prostoru, možete razmilsiti o alternativnim metodama.