,MAKEDONSKI ZELNIK

Makedonski zelnik, u prevodu zeljanik ili zeljanica, tradicionalna je pita naših južnih suseda na koju su veoma ponosni. S razlogom, jer zelnik najpre izgleda fantastično, dok je njegov ukus tek posebna priča.

makedonski zelnik

Sastojci:

700 grama brašna
400 mililitara vode
500 grama spanaća
2 jaja
100 grama kukuruznog brašna
pola svežeg kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera
200 grama sitnog sira
ulje

Način pripreme:

U veći sud sipamo vodu, dodamo so, šećer, kvasac i promešamo. Zatim u sud postepeno dodajemo brašno dok ne dobijemo srednje tvrdo testo. Ostavimo testo 15-ak minuta kako bi naraslo.

Spanać sitno isečemo i stavimo ga u sud. Dodamo sir, jaja, kukuruzno brašno i promešamo.

Na pobrašnjenoj radnoj površini premesimo naraslo testo. Testo podelimo na dva veća i 4 manja parčeta. Svako parče premesimo. Od prvog većeg dela testa, oklagijom, razvučemo veću koru. Koru stavimo na čaršav. Na isti način formiramo i drugu koru i stavimo i nju na čaršav. Od manjih delova testa razvučemo kore veličine tanjira. Prvu manju koru poprskamo uljem. Na nju stavimo drugu koru. Poprskamo je uljem. Stavimo treću koru, pospemo je brašnom, a zatim oklagijom od tri kore razvučemo jednu veću.

Okruglu tepsiju namažemo uljem. Stavimo koru u tepsiju i poprskamo uljem. Na sredinu kore nanesemo fil. Od četvrtog dela testa oklagijom razvučemo koru veličine tepsije. Pomoću oklagije koru nanesemo preko fila nabirajući je.

Na radnoj površini prvu veću koru razvučemo rukama da bude što tanja. Poprskamo uljem. Dva kraja kore savijemo ka unutrašnjosti i poprskamo uljem. Savijene krajeve još jednom presavijemo. Ovako pripremljenu koru stavimo oko fila u tepsiji. Na isti način pripremimo i drugu koru i stavimo je u tepsiju. Poprskamo pitu uljem. Krajeve prve kore savijemo ka unutrašnjosti i poprskamo uljem.

Pečemo 30 minuta na 250 stepeni, posle čega je zelnik spreman da bude poslužen.

Prijatno!