„SPORTSKA“ KATEGORIJA

Kako javljaju ruski mediji, Putin je izrazio svoju podršku ideji o održavanju esport turnira u ruskim školama.

 

Rusi su godinama slovili za izvrsne sportiste u atletici, gimnastici, ali i nizu drugih sportova. Delom je za to bio odgovoran i program koji je decu od najmanjeg uzrasta uključivao u sport i treninge.

esport

Logika je jednostavna – što više dece uključiš u sport što ranije, pre ćeš moći da uočiš one koji imaju potencijala da postanu profesionalni sportisti.

Čini se kako ruski predsednik Vladimir Putin isto želi da napravi i u svetu esporta (elektronskog sporta putem igranja video igrica).

Kako javljaju ruski mediji, Putin je izrazio svoju podršku ideji o održavanju esport turnira u ruskim školama. To je pomalo i logičan sled događaja jer je Rusija bila među prvim zemljama u svetu koje su prepoznale esport kao sportsku disciplinu još pre četiri godine. Putin bi svojom odlukom mogao esport u školama dovesti na nivo drugih sportova.

Kako pišu mediji, uvođenje esporta u škole trebalo bi, u glavama roditelja, „da uništi predrasude da su kompjuterske video igrice čisto zlo“.

Putin je istakao kako je esport izuzetno koristan, ali samo ako se turniri održavaju „na najbolji mogući način“.

Šta to znači za ruske škole? Ukratko – velike promene. Pre svega, škole bi trebalo da dobiju nove, bolje i jače kompjutere koji bi deci omogućili da igraju i grafički zahtevnije video igre. Tu verovatno treba pridodati i bolju internet vezu kako bi mogli da se organizuju i turniri među školama.

Iako Putin nije precizirao kada bi trebalo krenuti s uvođenjem esporta u škole, prvi pomaci verovatno bi se mogli videti veoma brzo. A to znači da bismo u budućnosti mogli da pišemo o najboljim svetskim esportistima iz Rusije.

Ko zna? Možda Putin cilja na stvaranje esport državne reprezentacije koja bi mogla da se takmiči i na nekoj od budućih Olimpijada i da odnosi samo najsjajnija odličja.

Izvor: Zimo.Dnevnik.hr