PREVENTIVA INFARKTA I ŠLOGA

Način ishrane dijabetičara je specifičan, pa zbog toga stručnjaci preporučuju tri načina ishrane koji ne dovode u rizik od nastanka srčanog ili moždanog udara.

 

Američka studija pokazuje koji to putevi ishrane dijabetičara mogu da preduprede povezana zdravstvena stanja poput kardiovaskularnih bolesti, kao i pojavu infarkta miokarda i šloga.

ishrane dijabetičara

Naime, dijabetes tipa 2 (ili dijabetes melitus) pogađa četvrtinu Amerikanaca starih 65 godina i više. Istraživanja pokazuju da 68 odsto ovih pacijenata umire od srčanih bolesti i infarkta srca, dok će 16 procenata završiti fatalno usled moždanog udara (šloga).

Međutim, jedna studija je pokazala da tri alternativna načina ishrane mogu da pomognu starijim ženama sa dijagnozom dijabetesa tipa 2 da spreče komplikacije ove bolesti poput srčanog ili moždanog udara. Istraživanje objavljeno u časopisu Američkog udruženja za srce u septembru prošle godine razmatralo je četiri vrste dijeta kako bi se utvrdilo na koji način one utiču na eventualne rizike kod pacijenata sa dijabetes melitusom.

Studija je obuhvatila više od 5.800 žena koje su razvile dijabetes u odrasloj dobi, ali u vreme istraživanja nisu imale nijednu kardiovaskularnu bolest. Žene su dobile detaljne upitnike o hrani, koje su istraživači klasifikovali prema tome koliko su se njihovi odgovori pridržavali ovih načina ishrane:

Povećana potrošnja voća i povrća i smanjena potrošnja mesa i šećera glavne su karakteristike prva tri načina ishrane. S druge strane, poslednja, paleo dijeta, stavlja naglasak na meso, orahe i drugo povrće i odvraća od jedenja žitarica i mlečnih proizvoda.

Studija je otkrila da su ispitanice postigle visoku ocenu za mediteransku i DASH dijetu, kao i ishranu prema preporukama Američkog udruženja za dijabetes. Njihovi rezultati, utvrđeno je, povezani su sa manjim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Ova tri načina ishrane imaju sledeće zajedničke osobine: konzumacija više voća, povrća, mlečnih proizvoda i integralnih žitarica, zajedno sa smanjenom potrošnjom natrijuma, šećera i crvenog i prerađenog mesa – što je uticalo na smanjenje rizika od pojave kardiovaskularnih oboljenja.

BioLiver kapi za jetru

Hrana bogata složenim ugljenim hidratima i proteinima pomaže u rešavanju dijabetesa tipa 2. Kompleksni ugljeni hidrati se dugo probavljaju, održavajući nivo glikemije nižim duži period, dok proteini doprinose sitosti bez dodavanja dodatnih ugljenih hidrata.

Voda se preporučuje kao prateće piće, ali prihvataju se neke alternative sa nultom ili niskom kalorijom, poput nezaslađene kafe i soda vode.

Posle ovog istraživanja, postavlja se pitanje da li je paleolitska dijeta efikasna za upravljanje dijabetesom.

Studija nije primetila povezanost između ishrane u paleolitskom stilu i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, istraživači su takođe izrazili interesovanje za dalje ispitivanje efekata paleo dijete na pacijente sa dijabetesom melitusom zbog njenog teoretski nižeg sadržaja ugljenih hidrata izuzev žitarica, mahunarki i mlečnih proizvoda.

Pristalice paleo dijete pridržavaju se ideje da su savremene metode proizvodnje hrane uvele nove promene u ishrani, a uz njih je posledično došlo i do javljanja hroničnih bolesti. Dakle, paleo dijeta prenaglašava konzumaciju hrane koju su praistorijski ljudi jeli tokom kamenog doba.

Međutim, studija objavljena u „Journal of Clinical Medicine“ primetila je da paleo dijeta „nije ništa bolja“ od ostalih dijeta kada je reč o regulisanju nivoa insulina i šećera u krvi. Istraživači su pogledali ranije studije upoređujući efekte ove dijete na različite aspekte kao što su nivo glukoze i insulina, homeostazna procena insulinske rezistencije i marker HbA1c (glikolizirani hemoglobin).

Bez obzira na način ishrane, najbolji put da se dijabetes melitus drži na distanci učitava se uglavnom unosom veće količine zdrave hrane poput voća, povrća i integralnih žitarica, smanjenjem jednostavnih ugljenih hidrata i šećera, kao i povećanjem fizičke aktivnosti.