RIBA OD TESTA

Ovo je odličan riblji specijalitet za one koji ne vole ribu. Dakle, ova simpatična riba od testa u sebi ima kačkavalj i šunku, a ne riblje meso, pa se može koristiti kao hleb uz glavno jelo.

riba od testa

Sastojci:

1 kilogram brašna
300 grama krugova šunkarice
200 grama kačkavalja
250 grama margarina
4 jaja
2 sveža kvasca
50 grama susama
150 mililitara ulja
3 kašike šećera
1 kašika soli
500 mililitara mleka

Način pripreme:

U veći sud polupamo 2 jaja, dodamo ulje, mleko, šećer, so, kvasac i promešamo sastojke. Zatim u sud postepeno dodajemo brašno i mesimo dok ne dobijemo meko testo. Ostavimo testo 30-ak minuta da naraste.

Šunkaricu i kačkavalj isečemo na sitne kocke i stavimo u sud. Dodamo jaje i promešamo sastojke.

Na pobrašnjenoj radnoj površini premesimo naraslo testo. Testo podelimo na 4 jednaka dela i svako parče premesimo. Na pobrašnjenoj radnoj površini od prvog dela testa, oklagijom, razvučemo koru. Nožem na sredini kore iscrtamo oblik ribe. Stranične delove kore isečemo na manje lente. Na oblik ribe nanesemo fil. Krajeve kore preklapamo preko fila formirajući prvo glavu ribe, zatim telo i na kraju rep.

Veću tepsiju namažemo margarinom. Stavimo ribu od testa u tepsiju. Parčetom masline formirano oko. Preostalo jaje polupamo u sud, izmutimo viljuškom i premažemo ribu od testa, a zatim nanesemo susam i ostavimo da odstoji 30-ak minuta. Na ribu stavimo parčad margarina. Pečemo 30 minuta na 200 stepeni, posle čega je ova „riba“ gotova.

Prijatno!