MOĆNI SASTOJAK

Istraživači su zaključili da kapsaicin smanjuje akumulaciju masti u jetri i reguliše oksidativni stres izazvan namirnicama sa visokim udelom masti i alkoholnim pićima.

 

Kapsaicin je aktivno jedinjenje koje se nalazi u različitim vrstama ljute paprike. Odgovoran je za njihovu začinjenost, ali i za zdravstvene koristi koje imaju.

kapsaicin

Jedna od najistaknutijih stvari po kojoj je kapsaicin poznat je njegova sposobnost ublažavanja bolova. Nekoliko studija je pokazalo da ovaj sastojak može da smanji intenzitet signala bola smanjenjem stvaranja supstance koja deluje kao prenosilac bola u telu.

Međutim, kapsaicin nije samo dobar za ublažavanje bolova. U nedavnoj studiji, japanski istraživači otkrili su da ovo jedinjenje takođe ima zaštitne efekte protiv nakupljanja masti i oksidativnog stresa. Oni su izvestili da je kapsaicin značajno smanjio visceralnu masnoću i masnoću jetre pacova koji su dobijali alkohol i koji su se hranili hranom sa visokim udelom masti.

Istraživači su raspravljali o svojim nalazima u članku objavljenom u japanskom „Časopisu komplementarne i alternativne medicine“.

Štetni efekti prekomernog konzumiranja masti i alkohola

Postoji mnogo razloga zašto je konzumiranje masne hrane štetno za vaše zdravlje. Prema studiji objavljenoj u časopisu „Laboratory Investigation“, dovoljan je samo jedan masni obrok da izazove negativne promene u arterijama, kao i na crvenim krvnim zrncima (eritrocitima) zdravih osoba.

Četiri sata nakon jedenja obroka sa visokim udelom masti, istraživači su otkrili da su se eritrociti iz okruglih diskova pretvorili u manje funkcionalne ćelije sa tendencijom da se skupljaju. Masni obrok je takođe povećao nivo mijeloperoksidaze (MPO), enzima za koji se veruje da je uključen u razvoj bolesti koronarnih arterija. Istraživači su zaključili da ove promene podstiču destabilizaciju osetljivih plakova, što povećava rizik od nastanka srčanog udara.

Poput masne hrane, i konzumiranje previše alkohola poznato je po svojim štetnim efektima. Istraživanje je otkrilo da alkohol pospešuje nakupljanje digestivnih enzima koje proizvodi pankreas. Ovo dovodi do upale ovog organa, tj. do stanja poznatog kao pankreatitis. Ovo stanje može biti akutno ili hronično. Ako postane hroničan, pankreatitis može biti fatalan po život.

BioLiver kapi za jetru

Upala izazvana prekomernom konzumacijom alkohola takođe može oštetiti jetru i rezultirati cirozom jetre. U nekim slučajevima je ovo oštećenje nepovratno i na kraju može zaustaviti funkciju jetre, pa ništa osim transplantacije jetre ne može spasiti život pacijenta.

Alkohol takođe štetno deluje na centralni nervni sistem i može smanjiti komunikaciju između mozga i ostatka tela. Osim što utiče na koordinaciju i ravnotežu, alkohol može prouzrokovati oštećenje mozga i otežati stvaranje dugoročnog pamćenja. Neumerena konzumacija alkoholnog pića takođe uzrokuje čir na želucu i povećava rizik od nastanka raka usta, grla, jednjaka, debelog creva i jetre.

Kapsaicin može da zaštiti od efekata alkohola i ishrane sa visokim udelom masti

Da bi testirali efekte kapsaicina na ishranu sa visokim udelom masti i alkohola, istraživači su četiri nedelje hranili eksperimentalnu ishranu pacova starih četiri nedelje. Pacove su dodelili u četiri različite grupe – u kontrolnu grupu, u grupu koja je uzimala kapsaicin, u grupu koja je uzimala hranu sa visokim udelom masti i alkohola i u grupu koja je hranjena visokim udelom masti, plus alkoholom i kapsaicinom. Alkohol je davan životinjama kao zamensko piće za vodu.

Istraživači su izvestili da nije bilo razlike između svake grupe u pogledu povećanja telesne težine i ukupnog unosa hrane. Kapsaicin grupa i grupa „kapsaicin+alkohol“ imale su značajno niže vrednosti masti zadnjeg trbušnog zida, koncentracije triglicerida u jetri i nivoe oksidativnog stresa u odnosu na kontrolnu grupu.

Istraživači su takođe otkrili da su isti parametri bili značajno niži za grupu kapsaicin+alkohol od alkoholne grupe, što sugeriše da kapsaicin ne samo da pozitivno utiče na akumulaciju masti i nivo lipida u krvi, već ima i antioksidativna svojstva koja mogu zaštititi od oksidativnog stresa.

Na osnovu ovih otkrića, istraživači su zaključili da kapsaicin smanjuje akumulaciju masti i utiče na oksidativni stres izazvan hranom sa visokim udelom masti i alkohola. Takođe se može očekivati da jedinjenje sprečava dislipidemiju, tj. abnormalni nivo lipida (masnoća) u krvi.