LITIJUM U SLUŽBI TRETMANA

Istraživači iz Brazila sugerišu da bi litijum mogao da zaustavi napredovanje Alchajmerove bolesti i unapredi pamćenje obolelih pacijenata.

 

U studiji objavljenoj u časopisu „Current Alzheimer Research“ stoji da se pamćenje pacijenata sa Alchajmerom stabilizovalo nakon uzimanja malih doza litijuma.

pamćenje pacijenata

Istraživački tim je naveo da je litijum uspeo da uspori starenje moždanih ćelija. Iako su istraživanja još uvek u toku, oni su optimistični da njihovi nalazi pružaju presudan uvid u Alchajmerovu bolest, koja je i dalje slabo istražena.

Istraživanje litijuma za Alchajmerovu bolest

Studija je započela nakon što je koautorka Marielza Nunješ, inače lekarka Škole medicinskih nauka Santa Kasa de Sao Paulo, primetila da stariji pacijenti koji su uzimali mikrodoze litijuma kao dodatak ishrani pokazuju bolje pamćenje.

Prateći ovo, Nunješova i njene kolege istraživači prijavili su grupu starijih pacijenata sa Alchajmerovom bolešću da isprobaju ovu terapiju. Polovina pacijenata je uzimala 300 mikrograma litijuma dnevno, dok je druga polovina uzimala placebo. Svi učesnici su redovno izvršavali kognitivne testove tokom 18 meseci.

Tokom studije, istraživači su otkrili da su oni koji su uzimali litijum postigli dobre rezultate na testovima neprekidno, dok su oni koji su uzimali placebo imali promenljive i slabije rezultate.

„Pamćenje pacijenata tretiranih litijumom stabilizovalo se od trećeg meseca pa nadalje. Učinak druge grupe je opao“, rekla je koautorka Tanija Viel sa Univerziteta u Sao Paulu.

Vielova je rekla da su produžili period lečenja da bi videli da li se primećeni efekat zadržava. Kada se to dogodilo, počeli su da daju litijum svim učesnicima studije.

Litijum može da uspori starenje u ćelijama

Da bi dalje testirali efekte litijuma protiv Alchajmerove bolesti, istraživači su napravili lažne moždane ćelije genetskom transformacijom krvnih ćelija odraslih u astrocite (najrasprostranjeniji tip ćelija u centralnom nervnom sistemu). Neke astrocite su tretirali litijumom i uporedili ih sa neobrađenim.

BioMind kapi protiv depresije

„Primetili smo da je starenje značajno smanjeno u ćelijama koje su dobijale litijum“, rekla je Vielova, dodajući da je ćelijsko starenje jedan od ključnih faktora koji dovode do Alchajmerove i drugih neurodegenerativnih bolesti.

U drugom eksperimentu, koji je ovog puta uključivao starije miševe, istraživači su otkrili da su životinje koje su primale litijum od ranog doba imale bolje pamćenje i niži nivo anksioznosti. Vielova je rekla da su ova dva efekta povezana, jer je povećana anksioznost povezana sa gubitkom pamćenja u starosti.

Istraživači planiraju da koriste litijum u nekoliko naknadnih studija za ispitivanje različitih hipoteza o Alchajmerovoj bolesti. Na primer, da bi utvrdili da li može da popravi ćelijsku štetu izazvanu oksidativnim stresom, ključnim pokretačem čelijskog starenja, planiraju da testiraju litijum na moždanim ćelijama oksidativnim oštećenjem izazvanim vodonik-peroksidom.

„Razne vrste starenja mozga mogu dovesti do Alchajmerove bolesti. Želimo da vidimo koliko daleko možemo zaštititi ćelije litijumom“, objasnila je dr Viel.

Druga studija na životinjama, objavljena u „Journal of Alzheimer’s Disease“, otkrila je da mikrodoze litijuma mogu potencijalno imati koristi kod ljudi sa ranim, pretkliničkim Alchajmerom.

Istraživači sa Univerziteta Mek Gill u Kanadi rekli su da je terapija litijumom poboljšala radnu memoriju kod miševa, kao i smanjila markere upale mozga i oksidativnog stresa. Litijum je takođe smanjio beta-amiloidne plakove, koji su povezani sa nastankom Alchajmerove bolesti.

Litijum se već koristi za lečenje mentalnih poremećaja. Zapravo, pacijentima sa bipolarnim poremećajem obično se propisuje 60 miligrama litijuma dnevno kako bi im pomogao u upravljanju svojim stanjem. Na osnovu ovih novih otkrića, čini se da je litijum sposoban da pruži više koristi za mozak nego što se ranije mislilo.