O NASTANKU I IMENU SOKA

Bezalkoholno piće na bazi limuna, širom sveta popularni „7up“, od svog nastanka 1929. pa do 1950. godine, u sebi je imao metal litijum, koji je u medicini onog doba bio upotrebljavan za popravljanje raspoloženja.

 

Litijum je najlakši od svih poznatih metala, koji se dugo godina koristio u medicinske svrhe i to u lečenju psihijatrijskih oboljenja. Litijum citrat bilo je jedinjenje koje se nalazilo u popularnom gaziranom piću „7up“.

7up

Posle priče o nastanku popularne Fante, donosimo vam priču o nastanku pića „7up“i poreklu njegovog neobičnog imena.

Čarls Lajper Grig rođen je 11. maja 1868. godine u malom mestu Prajsis Brenč u Misuriju. Preselio se u glavni grad te američke države Sent Luis kada je imao 22 godine i počeo da radi u kompaniji koja je prozvodila i prodavala bezalkoholna pića.

Radeći u takvim uslovima, Grig je bio u prilici da izmisli i neko novo piće, pa je tako došlo do napitka kojeg je nazvao “Whistle” (Zvižduk). On je to učinio dok je radio za kompaniju kojom je upravljao izvesni Ves Džons, ali je nakon sukoba sa njim Grig napustio kompaniju. Brzo je pronašao posao kod novog proizvođača bezalkoholnih pića, gde je izmislio drugi sok sa ukusom pomorandže, koje je nazvao “Howdy” (Pozdrav). Grig je sa jednim finansijerom i jednim advokatom formirao sopstvenu kompaniju pod nazivom “Howdy Company”.

U to vreme, kompanija “Orange Crush” dominirala je tržištem kada su u pitanju sokovi na bazi narandže, pa je Grig odlučio da se fokusira na drugačiji ukus. Izbor je pao na limun, pa je tako došao do formule soka koji je imao ukus ovog voća. Novo bezalkoholno piće ukusa nastalo je 1929. godine.

Nakon što je proveo dve godine testirajući brojne različite formule, Grig je izmislio ovaj novi sok i nazvao ga “Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Sodas”. Ovaj napitak ušao je u prodavnice samo dve nedelje pre tzv. “crnog utorka”, početka Velike ekonomske krize u SAD, koja je zvanično počela krahom berze 29. oktobra 1929. godine. Iako je u to doba bilo oko 600 drugih sokova na bazi limuna, ovaj novi napitak prodavao se prilično dobro.

Iz naziva ovog pića videlo se da je ono u sebi sadržavalo jedinjenje litijum-citrat, koje se u to vreme koristilo za izradu raznih lekova koji su uticali na raspoloženje. I sam Grig nije tajio da litijum u soku može poboljšati raspoloženje onih koji ga piju.

Litijum citrat se u psihijatrijskoj terapiji decenijama propisivao za manična stanja, napade panike i dijagnozu bipolarnog poremećaja, a u to vreme koristio se i kao lek za mamurluk.

Profesor Vilijam Hamond je 1871. godine bio prvi koji je propisao litijum za određeno manično stanje, dok je danski psihijatar Frederik Lange 1894. godine prvi put eksplicitno pominjao litijum u lečenju melanholične depresije.

Piće u kojem se nalazio litijum bilo je veoma traženo i zbog toga što je imalo tu moć da depresivnima podigne raspoloženje, tako da su i mnoge druge kompanije krenule ovim putem stavljajući ovo jedinjenje u svoje proizvode.

Prvobitni dugačak naziv Grigovog pića bio je prvobitno skraćen u “7up Lithiated Lemon-Lime”, da bi na kraju ostalo samo “7up”. On je u sebi sadržavao litijum citrat sve do 1950. godine, ali su “tragovi” litijuma ostali zauvek u novom imenu. Broj sedam iz naziva je poreklom od atomske mase ovog elementa, a “up” je iz razloga “dizanja raspoloženja”.

Grig je promenio i naziv svoje firme iz “Howdy” u “The Seven Up Corporation” i već do 1940. godine, 7up je bilo treće najprodavanije bezalkoholno piće na svetu.

Američka vlada zabranila je upotrebu litijum citrata u bezalkoholnim pićima 1948. godine i to jedinjenje konačno je iz 7up-a povučeno dve godine kasnije.

Grig je umro 16. aprila 1940. godine, a upravljanje nad kompanijom preuzeo je njegov sin. Ona i danas postoji, kao i 7up, sok koje se više ne proizvodi samo na bazi limuna, već ima i veliki broj varijacija kao i ostala pića konkurentskih kompanija.