REŠENA DILEMA

Imamo dve popularne vrste ribe u konzervi, a jedno pitanje koja je od njih zdravija. Tunjevina ili sardina? Obe obiluju omega masnim kiselinama, ali jedna je korisnija za zdravlje.

 

Sigurno ste se pitali koliko je tunjevina iz konzerve zapravo zdrava. Ovaj obrok nekada može da upotpuni ručak, a u doba posta jedan je od izvora proteina. Međutim, verovatno ste čuli da i nije baš zdrava. A kakvo je stanje sa sardinom? Šta je zdravije – tunjevina ili sardina?

tunjevina

Tunjevina u sebi sadrži malu količinu žive, a svi znamo da je živa neverovatno otrovna i opasna po ljudski život. Na sreću, ribe u sebi sadrže male količine ovog metala.

Problem nastaje kada ljudi počnu da unose preveliku količinu tunjevine. Dakle, ako previše konzumirate tunjevinu postoji šansa da se otrujete živom i na taj način ugrozite sebi život. Naravno unos tunjevine mora da bude ogroman kako bi došlo do ovakvog trovanja.

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tunjevine sadrži 49.53 mikrograma žive.

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, pogotovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i decu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu telesne mase i to nedeljno!

Šokantan podatak je da tunjevina, u zavisnosti od vrste i mesta sabiranja u proseku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzerviranog proizvoda, a maksimalno može da sadrži čak i dva i po puta više. Nasuprot tome, konzervirana sardina sadrži oko 10 puta manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.

Jedna porcija tunjevine sadrži oko 75 µg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene, dok porcija sardine sadrži svega 4.4 µg.

Zaključak je da konzervirana tunjevina u malim količinama nije opasna, međutim ako volite da jedete ribu i ograničeni ste na one iz konzerve, ipak se opredelite za sardinu.

Izvor: DDL.rs