ISPROBAVANJE VLASI

Postoji nekoliko testova koje možete da uradite sami kod kuće, kako biste proverili koliko je vaša kosa zdrava i odgovara li joj nega koju ste izabrali.

 

Postoji nekoliko testova koje možete da uradite sami kod kuće, kako biste proverili koliko je vaša kosa zdrava i odgovara li joj nega koju ste izabrali.

zdrava kosa

1. Folikularni test

Proverite koren: Iščupajte jednu ili dve vlasi tako da ih uhvatite što bliže glavi, kako biste ih izvukli s korenom. Potom ispitajte folikul. Normalni kraj vlasi trebalo bi da bude u obliku lukovice, pa ako je tako, vaša kosa je zdrava. Ako je koren slabašan ili uopšte nema oblik lukovice, vaša kosa je slaba i treba da razmislite o promeni nege.

Kako sprečiti gubitak kose: Primenite mediteransku ishranu, studije pokazuju da smanjuje rizik od gubitka kose. Takođe, izbegavajte frizure kod kojih se kosa steže i čupa, poput konjskih repova, naročito dok spavate, jer to može da dovede do gubitka kose. Razmislite o primeni posebnih vitamina i minerala, namenjenih jačanju kose.

2. Test poroznosti

Zdrava kosa prilično je čvrsta, dok oštećena kosa brzo upija tečnost.

Počupajte nekoliko vlasi s različitih delova glave: sa temena, zadnjeg dela glave pa sa strane. Bacite pramenove u čašu vode. Potpuno zdravi pramenovi će plutati, relativno zdravi će se malo spustiti, a oštećeni će u potpunosti potonuti.

Kako lečiti kosu s visokom poroznošću: Negujte je raznim vrstama regeneratora, masti i ulja. Oni pomažu u tome da kosa zadrži vlagu koju je upila. Koristite regenerator posle svakog pranja. Takođe, možete da je isperete jabukovim sirćetom sa aloja verom, kako biste podesili pH ravnotežu.

BioHemor Set najbolja terapija za hemoroide biljna terapija za šuljeve

3. Test elastičnosti

Pažljivo izvucite pramen kose i lagano ga povucite: Ako se proteže i odbije kad ga pustite prema glavi, kosa je zdrava. Ako se raspadne pri dodiru s glavom, kosa nije elastična.

Kako vratiti elastičnost kose: Sušite je na vazduhu. Korišćenje toplog vazduha iz fena šteti elastičnosti kose. Možete da masirate vlasište uljem jojobe. Takođe, pokušajte da nanesete malo meda na pramenove. To je izvrstan prirodni regenerator koji će zadržati vlagu u kosi.

4. Ispitivanje oštećenja vlasi

Uhvatite pramen kose između kažiprsta i srednjeg prsta, pa ga provucite kroz prste, od vrha do korena. Ako osećate da je vlas na nekim mestima gruba i neravnomerna, vaša kosa je oštećena. Ako osećate da je njena površina glatka, zdrava je.

Kako lečiti oštećenu kosu: Pokušajte s keratinskim tretmanom, jer zaglađuje kosu, smanjuje kovrdžanje i čini kosu sjajnom. Ograničite bojenje, uvijanje i feniranje. Pokušajte, osim toga, da isperete kosu vodom u kojoj se kuvao pirinač, jer su istraživanja pokazala da bi to moglo da štiti kosu od oštećenja.

Izvor: Super žena