DRAGOCENO VOĆE ZA ZDRAVLJE MALIŠANA

Grejpfrut je poznat kao hranljiva voćka sa izuzetno visokim sadržajem antioksidanata. Da li on može biti koristan za decu?

 

Sa bogatim sadržajem hranljivih sastojaka i vitamina u sebi, grejpfrut može biti od velike koristi za naš život, uključujući i decu.

grejpfrut za decu

Grejpfrut sadrži 70 procenata vode, 20 odsto šećera i 10 procenata nutritivnog sadržaja u obliku galne kiseline, glukozida, folne kiseline, gvožđa, vitamina i kalcijuma.

Grejpfrut je poznat kao voće bogato mnogim koristima, među kojima je i visok sadržaj antioksidanata. Međutim, da li je grejpfrut koristan i za decu?

Nakon što vaše dete napuni 6 meseci i započne fazu mekog obroka, roditeljima se savetuje da uvode razne vrste hrane, uključujući i voće poput grejpa.

Ako ste zbog njegovog specifičnog kiselog ukusa i dalje pomalo nesigurni u pogledu zdravstvenih koristi za svoju decu, evo ključnih benefita koje ima grejpfrut.

1. Zdravija probava

Vaša deca često imaju zatvor? Pokušajte da im date grejpfrut. Zatvor kod dece je normalan, posebno kada počne da im bude neprijatno da jedu povrće. To je u nekim slučajevima normalno, pa će roditelji dobiti novi izazov za davanje povrća bogatog vlaknima i hranjivim sastojcima na jedinstvene načine.

Budući da grejp sadrži vlakna, vrlo je dobro za olakšavanje kretanja creva. Sadržaj vlakana može pomoći zdravijoj probavi. Veliki unos vlakana važan je za decu, jer je korisno da pomogne telesnim metaboličkim procesima, uključujući normalizaciju creva, pomažući u održavanju crevnog zdravlja. Ove stvari pomažu deci da zadovolje svakodnevne prehrambene potrebe i omogućavaju im da dostignu zdravu telesnu težinu.

Ovo ne samo da će se odraziti na zdravlje digestivnog trakta, već i povećati otpor tela, podržavajući tako optimalan rast i razvoj vašeg deteta.

2. Bogat antioksidantima

Život u sredini koja je bogata zagađivačima tera nas da uravnotežimo unos hrane. Kao što je prethodno objašnjeno, antioksidanti su u stanju da odbiju slobodne radikale. Ako se ne zaustave, slobodni radikali mogu naneti štetu zdravim telesnim ćelijama i prouzrokovati razne bolesti kao što su rak, bolesti srca, smanjena sposobnost vida i Alchajmerova bolest. Antioksidanti kao neutrališuća reaktivna svojstva mogu da spreče ove bolesti, ali efekat će biti veći ako se antioksidanti konzumiraju u njihovom prirodnom obliku, a ne u obliku suplemenata.

Nekoliko studija je pokazalo da konzumacija antioksidativnih dodataka ima malo uticaja na prevenciju bolesti izazvanih slobodnim radikalima. Iako ove studije imaju svoja ograničenja, istraživanja vezana za koristi od jedenja voća i povrća bogatih antioksidantima zapravo daju pozitivne rezultate u borbi protiv štetnih efekata slobodnih radikala. Zbog toga se uvek preporučuje konzumiranje voća i povrća bogatih antioksidantima.

3. Zaštita nervnog sistema

U prve 3 godine života vaše dete je u periodu u kome se nervni sistem ubrzano razvija. Stoga su, naravno, veoma potrebne razne vrste nutritivnih sadržaja koji mogu da podrže ovaj proces, posebno razvoj u srednjem mozgu.

Kako deca postaju starija, mozak se brzo razvija, stvarajući nove veze u svojoj mreži. U ovom trenutku potrebna je sveobuhvatna zaštita da bi se sprečila oštećenja i održala inteligentna funkcija mozga. Grejpfrut sadrži elemente koji mogu prilično efikasno da zaštite srednji mozak.

4. Održavanje boljeg kvaliteta krvi

Stanje i kvalitet komponenata krvi u detetovom telu je važno održavati, jer imaju vitalnu ulogu u njihovom rastu i razvoju. Sadržaj nutrijenata u grejpfrutu može da održi ovu konzistentnost.

Kao što su objašnjene prednosti grejpa za krvni pritisak, ovo južno voće je u stanju da održi konzistenciju krvi, sprečavajući organizam da dobije ozbiljne bolesti srca i krvnog pritiska.