H3PO4 U GAZIRANIM PIĆIMA

Gazirana pića povećavaju rizik od razvoja osteoporoze i bolesti srca. Prema mišljenju stručnjaka, fosforna kiselina prisutna u njima je kriva za to.

 

Jedna od najčešće korišćenih mineralnih kiselina, fosforna kiselina (H3PO4) je hemikalija bez boje i mirisa koja se proizvodi tretiranjem stena koje sadrže fosfor ili hemijskim tretiranjem belog fosfora.

fosforna kiselina

Zbog svojih jedinstvenih i svestranih svojstava, upotreba fosforne kiseline je široko rasprostranjena u mnogim industrijama, što znači da se hemikalija može naći u mnogim proizvodima (prehrana i pića, sredstva za čišćenje, đubriva i stočna hrana).

Prehrambeni proizvodi i pića

Fosforna kiselina je glavni sastojak većine gaziranih bezalkoholnih pića. Osim što deluje kao antimikrobno sredstvo i sredstvo za kiseljenje, fosforna kiselina zaslužna je i za mehuriće u gaziranim pićima.

Osim toga, fosforna kiselina se zbog svojih antimikrobnih i dezinfekcionih svojstava dodaje mnogim prehrambenim proizvodima, poput prerađenog mesa, sireva, džemova i konzervirane hrane.

Industrijska sredstva za čišćenje

Prema nekoliko studija, korozivna priroda fosforne kiseline čini je idealnom za čišćenje rđe sa industrijskih mašina i drugih vrsta alata.

Prema američkom Ministarstvu zdravlja, fosforna kiselina se koristi u raznim proizvodima za higijenu koji su danas dostupni na tržištu.

Đubriva i stočna hrana

Slično kao i način na koji je hemikalija ubačena u mnoge prehrambene proizvode i pića, fosforna kiselina se koristi i u mnogim komercijalno dostupnim i masovno proizvedenim krmivima za stoku i živinu, uglavnom zbog svojih ukusa i antibakterijskih svojstava.

Osim stočne hrane, ova kiselina se takođe dodaje mnogim đubrivima komercijalnog kvaliteta i dodacima za zemljište. To se dešava zbog dezinfekcionih i baktericidnih kvaliteta koje ona pokazuje.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Negativni efekti prekomerne fosforne kiseline

Preporučena dnevna količina fosfora je 700 mg za odrasle. Ovaj neophodni mineral lako možete dobiti iz prirodnih izvora, kao što je hrana bogata proteinima, u šta spadaju pasulj, jaja, piletina i riba.

Međutim, s obzirom na to da određena hrana obiluje fosforom, prilično je lako preći dnevno preporučeni unos, posebno ako konzumirate mnogo gaziranih pića i prerađene hrane. Na primer, jedna porcija gaziranog napitka može sadržati i do 500 mg fosforne kiseline.

Konzumacija prekomerne količine fosfora je opasna i ona može da izazove određene negativne efekte.

  • Povećan rizik od osteoporoze

Visok nivo fosfora može prouzrokovati smanjenje kalcijuma, što zauzvrat povećava rizik od nastanka osteoporoze.

Prema studiji objavljenoj u „American Journal of Clinical Nutrition“, kombinacija kofeina i fosforne kiseline naročito ima negativan efekat na mineralnu gustinu kostiju, posebno kod starijih žena.

  • Povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti

Prekomerna količina fosfora može povećati rizik od pojave srčanih bolesti. Ovo je zaključeno prema studiji objavljenoj u časopisu „The Journal of Pediatrics“, koja je primetila da deca koja konzumiraju velike količine bezalkoholnih pića imaju veći rizik od hipokalcemije – stanja koje karakteriše nizak nivo kalcijuma, u odnosu na decu koja to ne čine. Budući da kalcijum igra važnu ulogu u kontrakciji i opuštanju srčanog mišića, hipokalcemija može prouzrokovati velike srčane probleme, a u težim slučajevima dovesti i do zatajenja srca.

Takođe je zabeleženo da visok unos hrane bogate fosfatima izaziva visok krvni pritisak.

  • Opasno za bubrežne bolesnike

Ljudima koji pate od bolesti bubrega može biti teško da normalno da apsorbuju fosfor, što bi moglo dovesti do nakupljanja ovog minerala u njihovom krvotoku. Vremenom to može dovesti do opasnih komplikacija, uključujući moždani udar ili iznenadnu smrt.

Fosforna kiselina se, dakle, može naći u mnogo proizvoda da je gotovo neizbežna. Da biste izbegli negativne efekte previše fosfora, ograničite konzumiranje gaziranih pića i prerađenog mesa.