PRIRODNI DEZINFICIJENSI

Neka sredstva za dezinfekciju možete i sami napraviti. Zapravo, većina njih se već krije po domaćinstvu – na vama je samo da ih pronađete!

 

Pandemija virusa korona pobudila je u ljudima skoro paničnu potrebu za blistavom čistoćom u domu. Počev od asepsola, preko alkohola, gela za dezinfekciju, sredstva za ličnu higijenu i higijenu kuća i stanova, do preparata za čišćenje automobila, hemijska industrija je jedna od retkih grana industrije koja je procvetala u ovim turbulentnim vremenima.

Sredstva za dezinfekciju

Frižider, kuhinjske površine, kupatilo, samo su neke od obaveznih kućnih elemenata koji se redovno čiste hemikalijama. Umesto često nepotrebnog trošenja novca za razna sredstva za dezinfekciju, treba proveriti i zaviriti u svoje fioke i police, jer se svi potrebni materijali za čišćenje tu već i nalaze.

Dezinfekcija mašine za sudove

Tako se, na primer, kad je u pitanju čišćenje mašine za pranje sudova može napraviti prirodno sredstvo. I to od 30 grama soka limuna ili narandže u prahu. Mašina se lako može očistiti tako što se ovaj prah stavi obično tamo gde se stavlja deterdžent kada se peru sudovi, a zatim se uključi mašina kako bi se ovaj prah rastvorio sa vodom i dezinfikovao mašinu.

Dezinfekcija redne ploče u kuhinji

Kad su u pitanju radne površine u kuhinju, poput mermernih ploča za kuhinju ili radnih ploča od granita, takođe se može napraviti domaće sredstvo za čišćenje, i to sve od jedne ili dve kapljice blagog deterdženta za sudove, bez citrusa, i 2 šolje tople vode. Čišćenje je veoma jednostavno: deterdžent i voda se pomešaju, po mermeru se trlja sunđerom dok se ne skine sva sapunica. Na kraju postupka se sve prebriše krpom i to temeljno, jer se u protivnom, površine mogu oštetiti.

Sirće, limun ili bilo koje drugo sredstvo na bazi kiselina nikako ne bi smelo da se koristi za čišćenje mermera ili granitnih površina jer će oštetiti kamen.

I za ostale kuhinjske površine, kao i unutrašnjost frižidera postoji svojevrsno domaće sredstvo za čišćenje. Ono se sada sastoji od 4 kašike praška za pecivo i 1 litra tople vode. Postupak je prost: sastojci se pomešaju i čiste sunđerom.

Dezinfekcija sanitarija

Sanitarije u kupatilu od emajla i porcelana takođe se vrlo lako čiste bez nepotrebnog odlaska u prodavnicu i kupovine hemijskih sredstava. Ovo domaće sredstvo sastoji se od pola limuna i 50 grama boraksa. Pošto je ova kombinacija na bazi limuna, ne preporučuje se za pomenute materijale, mermer i granit.

Osim što su ponekad neefikasna i skupa, hemijska sredstva za dezinfekciju mogu neretko biti i opasna. Tako se isto i kada može oribati „prirodnim putem“ i blistati kao da je nova. Potrebni su samo kalcinirana voda, nešto soda bikarbone, običan izbeljivač i sirće.

Bonus recept

Vrlo lako može se napraviti i supstanca koja će srediti uporne fleke na haljini. Recept za njegovo pravljenje sastoji se od 4 litra tople vode, 150 grama deterdženta u prahu za pranje sudova i 250 mililitara izbeljivača. Sastojci se pomešaju u posudi, koja ne bi smela da bude od aluminijuma. Haljina se potopi od 15 do 20 minuta. Nakon toga se trlja i opere, kao i obično.