BLAGOTVORNO JEDINJENJE

Lekari tvrde da alfa-lipoinska kiselina može da pomogne ljudima sa dijagnozom dijabetesa tipa 2 i da spreči perifernu neuropatiju povezanu sa ovim stanjem.

 

Alfa-lipoinska kiselina ili skraćeno ALA je organsko jedinjenje koje deluje kao moćan antioksidans. Rastvorljiv je i u vodi i u mastima, što znači da može da deluje u svakoj ćeliji ili tkivu u telu.

alfa lipoinska kiselina

Antioksidativna svojstva ALA povezana su sa nekoliko zdravstvenih blagodati, uključujući niži nivo šećera u krvi, smanjenu upalu i poboljšanu funkciju nerva. Iz ovih razloga stručnjaci smatraju da alfa-lipoinska kiselina može da pomogne ljudima sa dijabetesom tipa 2 i spreči perifernu neuropatiju – oštećenje nerva koje često dovodi do utrnulosti, peckanja i slabosti mišića u pogođenom području.

Dijabetes je vodeći uzrok periferne neuropatije u SAD. U stvari, oko 60 do 70 odsto pacijenata sa dijabetesom ima neuropatiju. Stanje se može razvijati mesecima i godinama, mada se u nekim slučajevima može pojaviti brže, a zatim nastaviti da se pogoršava. Postoji više od 100 vrsta periferne neuropatije i svaka od njih može da se razvije drugačije.

Simptomi ovog stanja uključuju:

– Trnci ili utrnulost, posebno u rukama i nogama
– Oštar bol
– Abnormalnosti u osećajima
– Gubitak koordinacije
– Slabost mišića
– Trzanje mišića i grčevi
– Paraliza u jednom delu tela
– Nizak krvni pritisak ili abnormalni rad srca
– Abnormalno znojenje
– Probavni i urinarni problemi
– Problemi sa seksualnom funkcijom
– Nenamerni gubitak težine

Zdravstvene koristi od alfa-lipoinske kiseline

Alfa-lipoinska kiselina se skladišti u ćelijama da bi pomogla pretvaranju glukoze u energiju, pa se smatra da pomaže ljudima sa dijabetesom tipa 2 poboljšavajući njihov biološki odgovor na šećer i smanjujući rezistenciju na insulin. Osim toga, može da podstiče procese koji mogu da uklone masnoću iz mišićnih ćelija. Smatra se da previše ove masti čini insulin manje efikasnim.

Istraživanje dalje podržava zdravstvene benefite alfa-lipoinske kiseline. Jedna studija otkrila je da su odrasle osobe sa prekomernom težinom sa dijabetesom tipa 2 doživele dramatična poboljšanja u osetljivosti na insulin nakon uzimanja ALA suplementa tokom četiri nedelje. Njihova tela počela su da efikasnije pretvaraju glukozu u energiju.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

U međuvremenu, jedna studija otkrila je da intravenska alfa-lipoinska kiselina može da smanji prosečne nivoe glukoze i holesterola. Takođe je utvrđeno da je ALA smanjila važne markere upale i oksidativnog stresa, uključujući mere faktora tumorske nekroze kao što su interleukin-6, 8-izoprostandin i malondialdehid, koji su tipično povišeni kod dijabetesa.

Istraživači su dalje otkrili statističku vezu između svakog od tih markera i osetljivosti na insulin. Ovo podržava ideju da smanjenjem oksidativnog stresa i upale alfa-lipoinska kiselina može da poveća osetljivost na insulin i poboljša šećer u krvi.

Druge studije su otkrile da ALA može da smanji simptome autonomne neuropatije, koja utiče na živce koji kontrolišu nehotične telesne funkcije. U jednoj studiji, učesnici sa srčanom autonomnom neuropatijom prijavili su da imaju manje simptoma prilikom uzimanja 800 miligrama ALA ​​u poređenju sa placebom.

Naučnici smatraju da nalaz verovatno potiče od antioksidativnih svojstava alfa-lipoinske kiseline, koja se bore protiv slobodnih radikala koji mogu da pogoršaju dijabetes tipa 2 i dovedu do takvih komplikacija kao što je periferna neuropatija.

Alfa-lipoinska kiselina u ishrani

Telo proizvodi samo male količine ALA, pa su dodaci i uravnotežena ishrana važni za optimizaciju njenog unosa.

Hrana bogata alfa-lipoinskom kiselinom uključuje brokoli, spanać, prokelj i paradajz, kao i neke vrste životinjskog mesa. Suplementi su takođe odlični izvori ove kiseline, jer je imaju i do 1.000 puta više nego većina izvora hrane.

Alfa-lipoinska kiselina se smatra generalno bezbednom, mada u nekim slučajevima ljudi mogu da imaju blage simptome poput svraba, osipa i mučnine. Stručnjaci preporučuju ograničavanje unosa na 2.400 miligrama kako bi se izbegli neželjeni efekti.