UNIKATNO JEDINJENJE

Istraživači su 2015. otkrili jedinjenje jedinstveno za avokado koje može da stoji iza njegovih antikancerogenih svojstava.

 

Avokado je moćna voćka koja pruža mnoštvo zdravstvenih blagodati. U njemu se nalazi moćno jedinjenje avokatin B, kojeg nema ni u jednoj drugoj vrsti voća.

avokatin b

Avokado pomaže u smanjenju nivoa holesterola, poboljšavaju apsorpciju hranljivih sastojaka i podstiču gubitak težine. Studije takođe pokazuju da avokado može pomoći u prevenciji raka i ublažiti simptome osteoartritisa. Međutim, jedinjenja u avokadu odgovorna za sve ove zdravstvene benefite još uvek nisu sasvim identifikovana.

Istraživači su 2015. otkrili jedinjenje jedinstveno za avokado koje može da stoji iza njegovih antikancerogenih svojstava. Nazvano avokatin B (skraćeno: AvoB), jedinjenje je koje se sastoji od smeše avokadena i avokadina – dva polihidroksilisana masna alkohola prisutna u semenu i pulpi avokada.

Mnogi naučnici su od tada sproveli studije kako bi istražili zdravstvene benefite koje ima avokatin B. Nedavno su istraživači sa jednog univerziteta u Kanadi ispitivali efekat koji AvoB pruža prema metabolizmu glukoze i masti. Otkrili su da ovo jedinjenje može da smanji rezistenciju na insulin i smanji rizik od dijabetesa tipa 2.

Istraživači su hranili grupu miševa visokokaloričnom ishranom dva meseca kako bi izazvali gojaznost i rezistenciju na insulin. Zatim su davali avokatin B polovini miševa tokom pet nedelja bez promene režima ishrane. Istraživači su otkrili da su miševi tretirani sa AvoB imali veću osetljivost na insulin i bili su lakši od netretiranih miševa. Ova poboljšanja su pripisana sposobnosti avokatina B da podstiče oksidaciju masnih kiselina (razgradnju masti) u mitohondrijima.

Oksidacija masnih kiselina je važan proces koji omogućava telu da sagoreva masti. Međutim, ovaj proces je oštećen kod gojaznih i dijabetičara. Nepotpuna oksidacija masnih kiselina se često primećuje kod gojaznih osoba i dovodi do akumulacije slobodnih masnih kiselina izvan masnog tkiva, što zauzvrat oštećuje ćelije koje proizvode insulin.

BioLiver kapi za jetru

Istraživači su takođe testirali efekte AvoB na ljude da bi utvrdili da li je bezbedan za upotrebu. Dali su učesnicima koji su bili na zapadnjačkoj dijeti avokatin B suplemente i otkrili da to jedinjenje nema štetne efekte na bubrege, jetru ili mišiće. Učesnici koji su uzimali suplemente AvoB takođe su izgubili na težini, iako ovaj efekat nije bio statistički značajan.

„Avokatin B je bioaktivni sastojak avokada, koji može biti važan prehrambeni izbor za dijabetičare i preddijabetičare“, rekao je koautor Pol Spanjuolo, profesor dijetetike na Univerzitetu Vaterlu u Kanadi, koji je bio deo tima koji je otkrio AvoB.

Međutim, primetio je da ljudi verovatno neće postići koristi uočene u njihovoj studiji jedući samo avokado, jer količina prirodnog AvoB varira u velikoj meri. Osim toga, još uvek je nejasno koliko dobro telo može da probavi i apsorbuje jedinjenje direktno iz ovog voća.

U tom cilju, Spanjuolo i njegove kolege razvili su dodatke AvoB u obliku praha i kapsula. Suplementi su se u Kanadi i SAD pojavili u prodavnicama ove godine.

„Zalažemo se za zdravu ishranu i vežbanje kao rešenje problema, ali to je nekima teško da postignu. To znamo već decenijama, a gojaznost i dijabetes su i dalje značajan zdravstveni problem“, kaže vodeći autor Navaz Ahmed.

Istraživači dalje planiraju da sprovedu više kliničkih ispitivanja kako bi bolje razumeli efekat AvoB na ljude sa metaboličkim poremećajima kao što su dijabetes tipa 2 i gojaznost.