MASAŽA ČOKOLADOM

Zašto se ova poslastica koristi u zdravstvene svrhe? Da li je masaža toplom čokoladom delotvorna terapija za vaše telo?

Da li je masaža toplom čokoladom delotvorna ili samo trend?

Masaža toplom čokoladom je jedinstveni vid tretmana koji pruža iskustvo koje se ne može porediti sa drugim vrstama masaža jer budi sva čula u ljudskom organizmu opuštajući telo i relaksirajući um, delujući kao aromaterapija. Pored izuzetno lepog osećanja čokolada hrani kožu čineći je mekanom i mirišljavom.

Njen hemijksi sastav ima takav efekat na ljudski organizam da bez obzira u kakvom obliku koristimo čokoladu, ona na telo i kožu ostavlja svoj izvanredan efekat. Kakao puter predstavlja bazu čokolade u kojoj su rastopljene ostale aktivne supstance.

On sam deluje na kožu negujući je i ubrzavajući njenu regeneraciju, sprečavajući gubitak vode iz kože, a svojim mirisom utiče na povećano lučenje hormona zadovoljstva iz mozga zvanog endorfin. Osnovne supstance koje se nalaze uz kakao puter su kofein i teobromin koji utiču na ubrzanje metabolizma što ubrzava razlaganje masti u potkožnom tkivu, takođe sprečavajući nastanak celulita i čineći kožu zategnutijom.

Polifenoli iz čokolade imaju jake antioksidativne sposobnosti čime sprečavaju loš uticaj sunčevog UV zračenja na kožu kao i različitih slobodnih radikala. Amino kiseline i minerali kao što su magnezijum, fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe iz čokolade pokazuju efekat ubrzanog regenerisanja ćelija kože, pa bi  mogli pomoći u tretiranju opekotina.

Pored ovih supstanci čokolada sadrži i vitamin E, flavonoide, različite antioksidanse i aminokiseline odgovorne za lučenje hormona sreće serotinina i hormona zadovoljstva endorfina.

Masaža se izvodi kombinacijom tamne organske čokolade i kakao putera koji se utrljavaju u mišiće čvrstim, dubokim pokretima. Sve vreme ćete osećati prijatni miris čokolade koji će vas činiti zadovoljnim i omogućiti vam da se opustite.

Ovaj tretman je odličan izbor za sve vas koji želite da nagradite sebe ili vama blisku osobu posle stresnog perioda. Pored osećaja sreće izazvanih ranije pomenutim endorfinom i serotoninom čokolada ubrzava stvaranje kolagena, što zateže kožu dajući joj oblik kakav ste uvek želeli.

Masaža toplom čokoladom – glavni razlozi zašto bi trebalo da je probate

  • Pored toga što posebno divno miriše i čini vas zadovoljnim tokom samog tretmana, ova masaža pokazuje zdravstvene pogodnosti po regulisanje stresa i napetosti opuštajući vas i utičući pozitivno na vaše psihičko stanje.

 

  • Ovakav uticaj na psihu i regulisanje stresa i napetosti budi sva čula u organizmu znatno poboljšavajući opšte raspoloženje.

 

  • Osnovni sastojak masaže čokoladom kakao puter u sebi sadrži veliki broj supstanci sa antioksidativnim delovanjem koji kožu štite od slobodnih radikala, usporavajući njeno starenje. Ostali vitamini i minerali rastopljeni u kakao puteru pomažu u održavanju i regeneraciji kože. Bademovo ulje koje se dodaje čokoladi je primenjivo čak i kod dece i trudnica koliko je blago.

 

  • Hidrira kožu – Kako čokolada sadrži veliku količinu masnih komponenti koji sprečavaju isušivanje kože, ona pospešuje zadržavanje vode obnavljajući suvu i grubu kožu koja se ljušti. Ovi efekti se ispoljavaju čak i na problematičnim mestima ko što su stopala, kolena i laktovi, koja postaju znatno mekša i lepša.

 

  • Smanjuje pojavu bora i strija – Što je čokolada tamnija ona je bogatija antioksidativnim materijama, tako da obratite pažnju na kreme i losione jer oni koji sadrže više od 35 % čistog kakaoa su znatno efikasniji u regeneraciji i zatezanju kože. Čokolada podstiče proizvodnju elastičnih komponenti kože elastina i kolagena koji usporavaju starenje kože i čine je zdravom i zategnutom, dok antioksidansi štite kožu od slobodnih radikala koji je oštećuju.

 

  • Reguliše hroničnu iscrpljenost – Čokolada sadrži veliki broj minerala, antioksidanasa kao i neke vitamine koji imaju pozitivne efekte na kožu. Ovi antioksidansi pokazuju efekte na regulisanje hronične iscrpljenosti.

 

  • Učvršćuje kožu – Metilksantinski derivati koji se nalaze u čokoladi, teofilin, teobromin i kofein promovišu cirkulaciju, odnosno protok krvi kroz kožu kao i proizvodnju elastina i kolagena što omogućava odgovarajuću zatezanost kože i usporavanje njenog starenja.

 

  • Pokazuje umirujuće dejstvo i eliminiše stres, opuštajući i podmlađujući mišiće – Ulje od čokolade je posebno dizajniran preparat čija je namena pružanje užitka i nege telu. Karakterističnog mirisa, aktivira i opušta sva čula, smanjuje stres, budeći osećaj prijatnosti i opšteg lepog osećaja. Kakao puter i ši puter održavaju elastičnost kože, čineći je zategnutijom nego ranije. Sama masaža čokoladom eliminiše stres i opušta mišiće.

 

  • Podmlađuje kožu, čineći je svežom i sjajnijom – Ranije se smatralo da ćokolada nije dobra po opšte zdravlje kože, da izaziva pojavu fleka i akni na koži, međutim u skorije vreme je pokazano da su efekti zapravo suprotni od toga tako da je masaža čokoladom sve prisutnija u tretmanima koji vrše regeneraciju i podmađivanje kože.

 

  • Pospešuje sagorevanje masnih naslaga i eliminisanje celulita.

 

  • Pospešuje regeneraciju ćelija kože.

 

Što se tiče uopštene nege i lepote kože čokolada je vaš prijatelj. Moderni trend spa i wellness centara sve češće uključuje masažu čokoladom u svoje glavne ponude. Razni tretmani ovog tipa su u opticaju kako pilinzi i maske za lice ili stopala tako i klasične masaže i oblaganje tela čokoladom.

Ko nije u mogućnosti da se lično uveri u ovo divno iskustvo masaže čokoladom u opremljenim centrima može napraviti svoj kozmetički preparat na bazi čokolade kod kuće prateći sledeći recept:

Sastojci losiona od čokolade sačinjavaju kakao maslac i bademovo ulje. U jednu veću posudu sipajte vodu i zagrejte je do ključanja. Kada se taj trenutak desi, u nju stavite jednu zapreminski manju posudu u koju ćete ubaciti kakao puter.

Kada se kakao puter otopi izvadite manju posudu iz veće i lagano uz mešanje polako dodajte bademovo ulje u rastopljeni kakao puter konstanto mešajući dobijenu smesu. Kada vam se čini da je losion odgovarajuće gustine i viskoznosti prestanite sa dodavanjem bademovog ulja i ostavite ga da se ohladi.

Ovakav domaći preparat će mirisati divno, zadržavajući sve prirodne supstance koje se nalaze u kakao puteru i bademovom ulju bez dodatka ikakvih konzervanasa. Uživajte u jedinstvenom tretmanu masaže čokoladom uz koje te se možete potupno relaksirati. Ovaj prirodni prepartat blagim pokretima utrljavajte u kožu i ostetite sve pogodnosti ste zamislili.

Nije ni ćudo zašto je masaža toplom čokoladom postala svetski trend jer to iskustvo se može proživeti samo ovim postupkom. Kombinacija opuštanja uma i tela uz negu tela koje hrani i regeneriše kožu čineći je zategnutijom podstiče cirkulaciju i periferni krvotok.

Stres i napetost će polako nestajati, a umesto lošeg raspoloženja osećate će se srećno i zadovoljno. Ako izaberete ovaj tretman ne samo što ćete se provesti sjajno nego ćete ujedno i regenerisati, nahraniti i obnoviti vašu kožu.

Izvor: Prirodanadar.rs