ALBUMI ZA SLIKE

Prelistavanje albuma sa fotografijama bila je jedna od omiljenih aktivnosti za evociranje uspomena u prošlim vremenima. Danas su mobilni telefoni preuzeli i tu da budu naši pokretni albumi za slike, u kojima se skladište sve važne uspomene.

 

Ipak, potreba za materijalizovanjem važnih trenutaka nije iščezla, pa se fotografije i dalje izrađuju savremenim metodama. Da li to znači da albumi za slike imaju šansu da opet postanu popularni i nezamenljivi kada je u pitanju čuvanje naših uspomena? 

Četiri fotografije u ramu okačene na zid

Personalizovani albumi kao spoj tehnologije i tradicije

Da tehnologija i tradicija ne moraju biti u sukobu, već da se može uzeti najbolje od oba, pokazuje i pojava savremenih personalizovanih albuma za slike, koji koriste digitalnu izradu fotografija. Gde možete pronaći ovakve albume? 

YoloBook albumi čuvaju uspomene na moderan način, i predstavljaju odličan primer za to kako kreativno korišćenje tehnologije može oživeti tradiciju, i dati joj novo ruho. Ovakvi albumi koriste digitalnu izradu fotografija kako bi ih napravili u različitim dimenzijama i prilagodili potrebama osobe koja poruči album.

Kako se izrađuju personalizovani albumi

Albumi se mogu personalizovati i u odnosu na to o kom događaju je reč, primera radi  njihove korice mogu biti u rođendanskim motivima, ili posvećene venčanju, ili nekom sličnom povodu.  Ono što je posebno interesatno jeste način izrade fotografija. 

Slike mogu biti urađene u formatu čitave stranice albuma, baš kao da je u pitanju stranica u knjizi, ili se na jednom listu mogu naći dve ili više fotografija. Sve ove pojedinosti se mogu posebno dogovoriti. 

Vintidž stil postaje novi trend

Restauracija starih pohabanih stvari postala je sve popularnija, pa se tako izanđalim komadima nameštaja daje novi sjaj i oni svoja mesta pronalaze u različitim domovima, ali i u mnogim kafićima. Vintidž stil se vratio u različite sfere, pa je tako i izrada fotografija dobila sasvim novi značaj. 

Tehnologija je doprinela na taj način što se i različite fotografije mogu restaurirati, izraditi ponovo i može im se povratiti kvalitet. Takođe, i savremene fotografije se mogu raditi u crno-belom izdanju, sa različitim podtonom slike kako bi se na taj način dobio “starinski” efekat. 

Za ljubitelje antikviteta, rustičnih predmeta, ili za setne sanjare koji često evociraju uspomene iz prošlosti album sa ovakvim fotografijama može biti odličan poklon. Tradicija i rustičnost nas asociraju na kvalitet i trajnost, pa nije ni čudo što smo skloni da im toliko verujemo. 

Stari album sa slikama dosta obiman

Albumi sa slikama kao ideja za kreativan poklon

Album sa slikama može biti sjajna ideja za poklon kojim ćete obradovati nekoga koga dobro poznajete. Možete izraditi fotografije koje vas vezuju za određenu osobu, ili događaj, možete kupiti i prazan album koji će osoba popunjavati slikama po želi, sve to u zavisnosti od povoda. 

Primera radi, album za slike je odličan poklon  za prvi rođendan deteta, jer u tom periodu roditelji kreiraju pregršt uspomena sa svojom bebom i trebaće im prostor gde će ih smestiti. 

Ono što je zanimljivo je da albumi mogu imati posvete baš kao i knjige. Tako kreativna ideja može biti da nekome ko je diplomirao poklonite album sa posvetom “Ovaj album ispuni svojim novim životnim i poslovnim uspesima”. Lep način da nekoga motivišete i date mu vetar u leđa, zar ne? 

Album sa slikama možete iskoristiti i da “ispričate priču” pa tako za rođendan značajne osobe u vašem životu horonološki poređajte fotografije te osobe i vas od trenutka kada se poznajete, pa sve do danas, i to joj predajte kao poklon. Ovo je vrlo ličan i izuzetno kreativan poklon, koji može izmamiti najiskrenije emocije.

Trajnost albuma se ne može zanemariti

Mobilne telefone menjamo, USB fleševi se zagube, a memorija kompjutera se popuni, pa smo primorani da neke uspomene obrišemo. Ipak, albumi ostaju ono što jesu dok god ih imamo kod sebe. Jednom kada ih popunimo fotografijama oni će ostati autentični podsetnici na jedan period naših života. 

Njihova vrednost s godinama samo raste, pa tako uspomene sačuvane u albumima mogu biti neke od najznačajnijih ili jedinih koje imamo sa nekog događaja iz naše prošlosti. Sentimentalnost i emocija nikada ne izlaze iz mode, a samim tim ni sve ono što nas vezuje za njih. 

Sve i da su se u jednom momentu našli u senci novih tehnoloških dostignuća, albumi za slike uvek pronalaze svoj put dok ljudskih srca, i samim tim se iz godine u godinu vraćaju u modu.