NEKONTROLISAN DEČIJI BES

Zašto se javljaju izlivi besa kod dece? Kako da umirite njihov nekontrolisani bes i kako da reagujete na njihove tantrume?

Izlivi besa kod dece

Izlivi besa kod dece - kako da reagujete na njihove tantrume?

Vaše dete često ima nekontrolisane izlive besa, vrišti, plače, baca se na pod, valja se po podu, grize i šutira, udara rukama i nogama, udara glavom o zid i slično. Pokušali ste bezuspešno da razgovarate, ali, dete nije moglo da vas čuje, zatim ste pokušali da ga podignete sa poda u nameri da ga  zagrlite i umirite, ali ono je još besnije počelo da vas šutira i da se otima.

Pitate se, da li tako reaguju i druga deca, zašto se vaše dete tako ponaša i šta da radite u tim situacijama? Zbog ovakvih situacija se često osetite bespomoćno i pitate se kako da postupite u konkretnoj situaciji.

Ti neočekivani, nagli i nekontrolisani izlivi besa kod dece zovu se tantrumi i variraju po učestalosti i intenzitetu, prvenstveno u zavisnosti od detetovog temperamenta i okruženja u kome se nalazi. Podjednako su česti kod dečaka i devojčica.

Neka deca su sklonija izlivima besa, te se kod neke dece se javljaju često, a kod neke ponekad ili vrlo retko.

ZAŠTO DECA IMAJU NEKONTROLISANE IZLIVE BESA?

Tantrumi se najčešće javljaju kod dece uzrasta od jedne do tri godine. Ovaj period se još naziva i periodom prkosa i otpora. Karakteriše  ga i faza negativizma kada dete često izgovara „ne“ i „neću“.Ova faza odrastanja je veoma naporna za roditelje.

Međutim, dete ne nastupa sa izlivima besa da bi vama napakostilo. Tantrumi su sastavni deo sazrevanja. Većina dece ih preraste i vremenom nauči da kontroliše osećanja. Starija deca su  zrelija, tolerantnija na frustraciju i manje sklona tantrumima. Mada ponekad se i petogodišnjak može ponašati kao dvogodišnjak, naročito ako je naučio da pomoću izliva besa može da dobije ono što želi.

Tantrumi nastaju zbog toga što dete ima potrebu da se oslobodi onoga što mu izaziva nelagodnost, ali nije u stanju da obuzdava emocije, da vlada njima. Istovremeno ne ume verbalno da izrazi svoju frustraciju.

Zbog toga počinje da vrišti, plače, da se valja po podu i slično. Mnogo je situacija koje su za dete frustrirajuće (ne može samo da dohvati igračku, ne može da ugura kocku u kutiju, ne sme da dira peć, utičnicu, ne ume rečima da kaže šta traži, a mama ne ume da čita njegove misli…).

Pored toga, malo dete želi sve sada i odmah, a to nije uvek moguće . U tim situacijama dete oseća, ljutnju i dolazi do izliva njegovog besa, jer dete ne ume da obuzda osećanja nastala usled frustracije.

 KAKO REAGOVATI NA TANTRUME?

Ono što vas najviše zanima je kako da u tim situacijama reagujete i kako da se postavite, jer poznato je da i najstaloženiji roditelji u takvim situacijama gube živce.

 • VAŠ BES NEĆE UMANJITI NJEGOV – Pre nego što na detetov izliv besa odreagujete besom i prisetite se da vaš bes neće umanjiti njegov bes. Ne reagujte istog trena čim dete počne sa tantrumom, već udahnite duboko i napravite pauzu od tridesetak sekundi da biste imali vremena da razmislite kako je najbolje da postupite kako biste izašli na kraj sa nekontrolisanim besom svog deteta. Ne zaboravite da se radi o normalnoj  fazi detetovog razvoja koja je prolazna, da vi niste krivi što dete ima tantrume, niti ono to radi da bi vama prkosilo. Verovatno se pitate šta treba da uradite da dete što pre prestane sa izlivom besa, ali zapravo dete treba da ispolji ta snažna osećanja nastala usled frustracije, a ne da ih potiskuje. Koliko god vam njegovo vrištanje i plakanje pričinjava neprijatnost, imajte u vidu da je za dete zdravo da da oduška frustraciji.
 • PRUŽITE DETETU FIZIČKU SIGURNOST – Pružite detetu fizičku sigurnost za odigravanje tantruma. Odvedite ga na sigurno mesto gde ne može da povredi sebe i druge. Ako je dete potpuno van kontrole, potrebno je  da ga čvrsto, ali smireno pridržavate kako ne bi povredilo druge i sebe. Nije lako slušati a ni gledati dete koji vrišti, plače, udara pesnicama, grca i ne zna šta će sa tim besom u sebi, ali jednostavno mu treba dati prostora i vremena da izbaci to iz sebe.
 • SHVATITE ŠTA SE DOGAĐA – Vaši naredni postupci  u  situaciji  kada je dete nekontrolisano besno, zavise od uzrasta deteta, uzroka tantruma i same situacije u kojoj se nalazite. Treba da pokušate da shvatite šta se zapravo događa, odnosno šta je izazvalo izliv besa kod deteta jer od toga zavisi kako ćete se ponašati. Npr. izliv besa treba ignorisati ako nastupi nakon što ste detetu nešto zabranili, ali ako dete ima tantrume jer se suočava sa gubitkom ili je doživelo razočaranje, onda je to potpuno drugačija situacija i tada izliv besa ne treba  nikako ignorisati, već dete treba zagrliti i utešiti

 

BioMind kapi protiv depresije

 • PRIHVATITE OGRANIČENJA SVOG DETETA

Deca su najbolja kad su naspavana i sita. Ako ceo dan vodite dete sa sobom po gradu, ono u jednom trenutku mora pobesneti. Zato uvek vreme zadržavanja u gradu  uskladite  sa obrocima i spavanjem deteta. Ako se desi iznenada, uvek imajte nešto slatko što dete voli u torbi, pa će izlivi besa nestati.

 • USAVRŠITE SVOJ PREVENTIVNI POTEZ

Izlivi besa kod dece su komplikovani za zaustavljenje. Mnogo je lakše sprečiti napad besa nego ga zaustaviti kad počne. Ako vaše dete obično pobesni dok ste u marketu jer nećete nešto da mu kupite, pre ulaska u market mu recite da to danas nećete kupiti, ali da ćete kupiti nešto drugo. Tako dete neće očekivati nešto, pa do napada besa i razočarenja i neće ni doći.

 • ODGOVARAJTE KRATKO

Kada je dete uznemireno, ne može da podnese velike količine informacija. Pričajte mu smireno, jednostavnim rečima. Kasnije mu objasnite detaljno. Dok je besno, recite mu„nemoj da vičeš“ ili „ne smeš da udaraš druge ljude“ . Kombinovano sa strogim pogledom,  to je sasvim dovoljno.

 • NE OČEKUJTE DA SE PONAŠA KAO ODRASLA OSOBA

Nemojte da mislite da dete neće ponoviti grešku od juče i prekjuče i dana pre. Jednom će naučiti , samo budite istrajni. Što češće ponavljate isto, dete će pre primiti poruku.

 • NIKAD NE PREGOVARAJTE

Ako dete želi nešto što ne može da ima, a vi mu obećate to kasnije, onda ono ostaje u uverenju da može da ima nešto što neće imati. Umesto da pokušate da uspostavite dogovor sa njim, ostanite čvrsto pri svojoj odluci. Fokusirajte se na njegova osećanja. Recite „sigurno ćeš sad opet plakati i tražiti mi to i to“ i dete će se osetiti kao da ga razumete, pa će se ubrzo smiriti.

 • IGNORIŠITE NAPAD BESA

Kada dete dobije napad besa, sedite, uzmite časopis i pretvarajte se da ga koncentrisano čitate, kako biste mu dali do znanja da ne obraćate pažnju na njega. Izlivi besa kod dece su taktike pomoću kojih dete pokušava da dobije ono što hoće. Potrebno je mnogo strpljenja i nerava, ali najbrže ćete zaustaviti napad besa tako što ćete ga ignorisati.

 • PRIČAJTE KAO DETE

Pričajte sa detetom njegovim rečnikom, tako da vas razume, Koristite samo jednostavne rečenice. Ako kaže „neću da izađem iz kade“, odgovorite sa „znam da nećeš da izađeš iz kade, ali kupanje je završeno“. Recite mu da ga razumete, ali da je kupanje gotovo.

 • POČNITE DA ODBROJAVATE

Vaše rekacije mogu da odrede koliko dugo će trajati napad besa vašeg deteta. Smirena reakcija može mnogo da vam pomogne. Uhvatite dete polako za ruke, gledajte ga u oči i odbrojavajte. Ako do broja tri ne prestane, dajte mu pauzu od jednog minuta, pa ponovite brojanje.

 • SKRENITE MU PAŽNJU

Kada stvari izmaknu kontroli, pronađite nešto čime ćete detetu skrenuti pažnju. Recite mu na primer „Hajde da se trkamo i vidimo ko će pre stići do klupe“. Ovo deluje, jer uključujete i njega u akciju skretanja pažnje.

 • UČINITE DA  OSEĆA EMOTIVNU  SIGURNOST

Osećaj sigurnosti je siguran način da se zaustavi napad besa. Nekad je potrebno samo malo nežnosti da se dete smiri. U trenutku napada besa, mirno stanite pored deteta i nežno mu pričajte gledajući ga u oči. Zagrlite ga.

Izvor: Prirodanadar.rs