AKTIVNE KOMPONENTE CELERA

Na studijama na životinjama utvrđeno je da aktivna jedinjenja u celeru mogu da utiču povoljno na smanjenje holesterola, ali i da preduprede rast malignih ćelija.

 

Biljke iz porodice Apiaceae, među kojima se nalaze uglavnom jestivo i aromatično povrće poput šargarepe, peršuna, anisa, korijandera, paštrnak i celer predstavljaju najopsežnije proučavane biljke na planeti zbog obilja lekovitih komponenata. Utvrđeno je, recimo, da jedinjenja u celeru mogu da smanje nivo holesterola u krvi i spreče razvoj tumora.

jedinjenja u celeru

Celer sadrži apigenin, jedinjenje koje može da stimuliše rast i razvoj nervnih ćelija. Apigenin i druga aktivna jedinjenja u celeru takođe imaju sposobnost sprečavanja širokog spektra bolesti, među kojima su hipertenzija, bolesti jetre, reumatski poremećaji, visok holesterol u krvi i rak.

U nedavnoj studiji, istraživači iz Indije istražili su antihiperlipidemijska i antitumorska svojstva etanolnog ekstrakta i fitohemijske komponente celera. Koristeći glodare, testirali su da li ovo hranljivo povrće može smanjiti visok nivo holesterola u krvi i zaustaviti rast tumora in vivo. Istraživači su svoja otkrića objavili u časopisu „Journal of Dietary Supplements“.

Prema hemijskoj analizi, glavne aktivne komponente prisutne u semenu celera su derivati kumarina poput seselina, metoksalena i 3H-izobenzofuran-1-ona. Seselin, poznat i kao amirolin, organsko je jedinjenje koje se takođe može naći u voću poput limuna, mandarine i pomorandže. Pored larvicidnih svojstava, seselin takođe pokazuje antiinflamatorna i antinociceptivna svojstva.

Metoksalen je hemikalija koju proizvode mnoge biljke i poznat je po svojoj fotosenzibilizujućoj aktivnosti. Metoksalen se široko koristi kao lokalni ili oralni lek u kombinaciji sa ultraljubičastim zračenjem za lečenje psorijaze i vitiliga. U međuvremenu, 3H-izobenzofuran-1-on, koji se ponekad jednostavno naziva i ftalid, jeste hemijsko jedinjenje koje se nalazi u mnogim prirodnim proizvodima. Različiti ftalidi služe kao strukturne podjedinice u mnogim fitohemikalijama, za koje se navodi da neke imaju antispazmodična, antimikotična i vazodilataciona svojstva.

BioLiver kapi za jetru

Da bi dalje istraživali ove osobine, istraživači su prvo izazvali hiperlipidemiju kod pacova ubrizgavanjem 400 mg/kg telesne težine Triton VR 1339. Posle 24 sata, oralno su davali životinjama ekstrakt celera i tri izolovane komponente celera u dozi od 50 mg/kg telesne težine.

Takođe su procenili antitumorske aktivnosti ekstrakta i izolovanih fitohemikalija ubrizgavanjem hibridnih miševa sa 50 mg/kg telesne težine bilo kog uzorka tokom deset uzastopnih dana. Zatim su u kožu leđa životinja ubrizgali ćelije melanoma B16F10 – ozbiljan oblik raka kože i posmatrali ih kako bi pronašli znake rasta tumora.

Istraživači su otkrili da ekstrakt celera i njegove aktivne komponente značajno smanjuju ukupni holesterol, trigliceride i lipoprotein male gustine (LDL), istovremeno povećavajući nivo lipoproteina visoke gustine (HDL) kod hiperlipidemičnih pacova. LDL je poznat i kao loši holesterol, jer doprinosi stvaranju masnih naslaga u arterijama. S druge strane, HDL se često naziva dobrim holesterolom, jer odnosi LDL holesterol iz arterija i vraća ga nazad u jetru, gde se razgrađuje pre nego što se izbaci iz organizma.

Predtretman ekstrakta celera i njegovih izolovanih komponenata takođe je odložio rast tumora kod hibridnih miševa kojima su ubrizgane ćelije melanoma povećavanjem vremena udvostručavanja zapremine i srednjeg vremena preživljavanja. Pored toga, studije regresije tumora pokazale su smanjenje rasta tumora ubrizganih ćelija melanoma.