NIVO ŠEĆERA U KRVI I MG

Insulinska rezistencija je glavna karakteristika dijabetesa tipa 2, ali se to može sprečiti redovnim konzumiranjem hrane koja sadrži magnezijum.

 

Magnezijum je osnovni hranljivi sastojak koji doprinosi ukupnom zdravlju, jer igra ključnu ulogu u nekoliko telesnih procesa, uključujući regulaciju funkcije mišića i nerava, kontrolu šećera u krvi i krvnog pritiska, sintezu proteina i stvaranje jakih kostiju.

magnezijum insulinska rezistencija

Višestruke studije su otkrile da magnezijum pomaže kad je u pitanju insulinska rezistencija, inače glavni faktor u razvoju i napredovanju dijabetesa tipa 2, i kod dijabetičara i kod osoba bez dijagnoze ovog stanja.

U stvari, nedavni pregled objavljen u magazinu „Pharmacological Research“ otkrio je da dodavanje magnezijuma duže od tri meseca smanjuje insulinsku rezistenciju i nivo šećera u krvi natašte, čak i kod ljudi bez dijabetesa.

Magnezijum suplementi i insulinska rezistencija

Pregledom je obuhvaćeno 21 randomizirano kontrolisano ispitivanje (RCT) koje je procenjivalo efekte magnezijuma na osetljivost na insulin i kontrolu glukoze i kod dijabetičara i kod nedijabetičara.

Učesnici koji su bili uključeni u RCT suplementirani su magnezijumom tokom jednog do šest meseci. Doziranje magnezijuma kretalo se od 300 miligrama (mg) do 600 mg dnevno.

U svim RCT-ima istraživači su procenili uticaj suplementacije magnezijumom na glukozu u plazmi učesnika, glikovani hemoglobin (HbA1c), što ukazuje na količinu glukoze koja je vezana za hemoglobin i insulin, hormon koji reguliše količinu šećera u krvi.

Rezultati su pokazali da je dodavanje magnezijuma tokom više od tri meseca značajno smanjilo nivo glukoze u krvi i insulina natašte i kod dijabetičara i kod onih koji nisu dijabetičari.

Sve u svemu, nalazi sugerišu da je magnezijum obećavajući dodatak ljudima koji imaju ili su u velikom riziku od metaboličkih poremećaja glukoze poput dijabetesa tipa 2.

Visok unos magnezijuma poboljšava rezistenciju na insulin

2013. godine istraživači sa Memorijalnog univerziteta u Njufaundlendu u Kanadi takođe su ispitivali uticaj magnezijuma na rezistenciju na insulin kod zdravih učesnika bez istorije hroničnih bolesti.

Istraživači su prvo procenili prehrambene obrasce učesnika koristeći upitnike o učestalosti hrane, a zatim su odgovore ubacili u program koji je izračunavao dnevni unos magnezijuma svakog učesnika.

Rezultati su pokazali da su učesnici sa većim unosom magnezijuma imali niži nivo insulina. Takođe su imali ili višak kilograma ili su bili primetno gojazni.

Ova otkrića sugerišu obrnutu vezu između unosa magnezijuma i rezistencije na insulin. Takođe pokazuju da pojedinci sa prekomernom težinom mogu imati veću korist od povećanja unosa hrane bogate magnezijumom.

BioLiver kapi za jetru

Nedostatak magnezijuma dovodi do insulinske rezistencije

Suprotno tome, nedavne studije su povezale nedostatak magnezijuma sa rezistencijom na insulin i većim rizikom od dijabetesa. Na primer, pregled objavljen u magazinu „World Journal of Diabetes“ otkrio je da nedovoljno unošenje magnezijuma kroz ishranu i njegov gubitak zbog pojačanog mokrenja, inače čestog simptoma dijabetesa tipa 2, rezultira nižim nivoima ovog minerala u telu čoveka.

Zauzvrat, nizak nivo magnezijuma može dovesti do strašnog ciklusa problema sa metabolizmom glukoze. Kao takav, nedostatak magnezijuma može dovesti do ili pogoršati stanje insulinske rezistencije, kao i povećati rizik od dijabetesa tipa 2 kod pojedinca.

Hrana bogata magnezijumom

Američko Ministarstvo zdravlja preporučuje da prosečna odrasla osoba svakodnevno uzima najmanje 310–420 mg magnezijuma iz hrane bogate ovim nutrijentom.

Ovo su neki od najboljih izvora magnezijuma:

  • seme bundeve (golica)
  • čia semenke
  • spanać
  • kikiriki
  • krompir
  • šargarepa
  • jogurt
  • banana
  • avokado
  • crni (meksički) pasulj
  • pileće grudi

Rezistencija na insulin je glavna karakteristika dijabetesa tipa 2, ali se to može sprečiti redovnim konzumiranjem hrane bogate magnezijumom u okviru uravnotežene ishrane.