ANASTASIJA GRUPA

Makedonska muzička grupa Anastasija je bila potpuni raritet kada se pojavila u ex Jugoslaviji godine 1989-e godine sa singlom pesme „Na rekite vavilonski“

Grupa Anastasija – odmah mi je njihova muzika prirasla za srce iako sam u to doba bio još uvek neopravoslavljen, ali ta kombinacija makedonske etno muzike, duha vizantije i savremenih zvukova i aranžmana, odmah mi je sve bilo dopadljivo, pogotovo kako je rok ritam uklopljen sa nazovi crkvenim pojanjem, uz niz zanimljivih instrumenata.

Makedonska muzička grupa Anastasija - na rekite Vavilonski

Diskografija im nije velika i to je prava šteta, svega par singlova i albuma, od toga jedan se odnosi na genijalni soundtrack sjajnog filma „Pre kiše“.

Kad god sam u minus fazi, natočim sebi čašu dobrog crvenog vina i pustim sebi da svira i peva grupa Anastasija, posebno ova sjajna pessma.
Par reči o njima sa Wikipedije:
Anastasija je makedonska grupa osnovana 1990. godine u Skoplju koja u svojoj muzici kombinuje elemente vizantijske i pravoslavne muzike sa onim što se popularno karakteriše kao balkanski etno sa vokalima koji su najbliži crkvenoslovenskom pojanju.
Čine je Goran Trajkovski, Zlatko Oriđanski i Zoran Spasovski. Dodatna karakteristika njihove muzike čini i spoj tradicionalnih instrumenata (kavali, gajde, tapani i drugi) sa jedne i modernih tehnologija (računari, sintezatori, sempleri i drugo) sa druge strane.
Radili su muziku za veći broj predstava i filmova, a njihovi najpoznatiji radovi su muzika za film Milča Mančevskog „Pre kiše“ pod nazivom Pred doždot (engl. Before the Rain) i muzika za predstavu „Bahanalija“ koja je obišla Evropu.
Njihovo delovanje je usko povezano sa njima vrlo srodnom muzičkom grupom Mizar. Poslednji projekat grupe bila je muzika za film „Tajna knjiga“ (mkd. Тајната книга) objavljena 2005. godine.
Diskografija:
„Na rekite vavilonski“/„Premin“, singl 1989. (Dom, Niš)
„Poeta Negra“ (Poeta Negra), singl 1989. Solun
„Pred doždot“ (engl. Before the Rain), album 1995.
„Fejs“ (engl. Face) i „Brn“ (engl. Burn), cd singl 1997 (Third Ear Music)
Melurgija (engl. Melourgia), album 1997 (Libra Music)

Nokturnal, album 1998 (Third Ear Music za prostor SFRJ i Libra Music za ostatak sveta)