TRETMAN HORMONOM EPIFIZE

Istraživači smatraju da je melatonin terapija efikasni dodatak lečenju COVID-19, jer je sposobna da obuzda nekoliko patoloških karakteristika ove bolesti.

 

Melatonin je hormon koji uglavnom proizvodi epifiza. Poznat kao prirodni regulator spavanja, takođe igra ulogu u ekspresiji gena i prevenciji raka i ima retku sposobnost da uđe u mitohondrije. Kao moćan antioksidans, pomaže u sprečavanju oštećenja mitohondrija i energetskog kvara uzrokovanog oksidacijom.

melatonin terapija

Nedavne studije takođe pokazuju da melatonin može pomoći u borbi protiv infekcije virusom SARS-CoV-2 koji stoji iza pandemije COVID-19. U studiji objavljenoj u časopisu „PLOS Biology“, tim koji su vodili istraživači klinike u Klivlendu identifikovali su melatonin kao perspektivni kandidat za sprečavanje infekcije koronavirusom.

Melatonin terapija smanjuje verovatnoću koronavirusne infekcije

Istraživači su analizirali podatke o pacijentima iz registra COVID-19 klinike Klivlend koristeći novu platformu veštačke inteligencije dizajniranu da identifikuje lekove koji mogu biti prenamenjeni za lečenje korone. Istraživači su uporedili kliničke manifestacije i patologije COVID-19 sa onim kod 64 druga oboljenja kao što su autoimune, kardiovaskularne, plućne i neurološke bolesti. Cilj je bio da se pronađe povezanost između COVID-19 i pomenutih zdravstvenih stanja.

„To nam onda signalizira da lek koji je već odobren za lečenje ovih respiratornih stanja može imati neke koristi u lečenju COVID-19 delujući na te zajedničke biološke ciljeve“, objasnio je koautor Feiksiong Čeng sa istraživačkog instituta Klivlend.

Istraživači su otkrili da autoimune, plućne i neurološke bolesti imaju značajnu mrežnu blizinu genima i proteinima koronavirusa. Na osnovu ovih povezivanja, identifikovali su 34 leka koji pokazuju terapeutska obećanja, uključujući melatonin.

Ovaj hormon je povezan sa skoro 30 odsto smanjenom verovatnoćom pozitivnih testova na koronavirus nakon prilagođavanja na promenljive kao što su starost, rasa, istorija pušenja i komorbiditeti. Prema istraživačima, efekat se povećao na 52 procenta za Afroamerikance kada se prilagode za iste promenljive.

„Naša studija pruža moćnu, integrativnu mrežnu strategiju za predviđanje manifestacija bolesti povezanih sa COVID-19 i olakšava potragu za efikasnim lečenjem“, rekao je Čeng.

Čeng je primetio da su i dalje potrebne velike opservacijske studije i randomizirana kontrolisana ispitivanja kako bi se potvrdile kliničke koristi melatonina za sprečavanje infekcije koronavirusom. Takođe je važno odrediti tačnu dozu i dužinu suplemenata potrebnih za smanjenje rizika od infekcije, a kojih nema u registru pacijenata.

Više studija koje podržavaju melatonin

Junska studija objavljena u časopisu „Life Sciences“ sugeriše da je melatonin terapija možda efikasna kao dodatak lečenju COVID-19. Istraživači su otkrili da melatonin obuzdava nekoliko patoloških karakteristika bolesti, uključujući oksidativni stres i upale, preterani imunološki odgovor, akutnu povredu pluća i akutni respiratorni distres sindrom.

Istraživači su dodali da hormon melatonin može da poboljša kvalitet spavanja i smanji propusnost krvnih sudova i anksioznost. Prema istraživačima, ova poboljšanja mogu ozbiljne slučajeve COVID-19 dovesti do boljih kliničkih ishoda.

Oktobarski pregled objavljen u časopisu „Virus Research“ takođe sugeriše da melatonin može smanjiti težinu koronavirusne infekcije. Istraživači su analizirali prethodne studije koje su ispitivale efekat melatonina na različite viruse, uključujući ebolu, hepatitis, virus zapadnog Nila i virus denga groznice. Na osnovu ovih studija, istraživači su zaključili da melatonin može da pruži sličnu zaštitu protiv korone.

Lekari takođe koriste melatonin za lečenje koronavirusnih infekcija. Lekari iz Centra za hitnu pomoć u Teksasu i Centra za hitnu pomoć u Južnom Teksasu izvestili su da su od jula uspešno izlečili više od 400 pacijenata visokim dozama melatonina u kombinaciji sa vitaminom C i D.

Smatra se da melatonin i vitamin D sinergetski deluju na poboljšanje funkcije mitohondrija. U međuvremenu, melatonin i vitamin C pomažu u smanjenju ozbiljnosti infekcije inhibiranjem NLRP3 inflamazoma, što zauzvrat sprečava tzv. citokinsku oluju, za koju je poznato da pogoršava stanje kod koronavirusa.

Melatonin i vitamin D telo prirodno proizvodi. Spavajte sedam do devet sati svake noći da biste održali zdrav nivo melatonina i pribavite sebi 10 do 30 minuta sunčeve svetlosti nedeljno kako biste povećali nivo vitamina D. Jedite više agruma, bobičastog voća i povrća poput brokolija da biste optimizovali unos vitamina C.