STARI RUSKI RECEPT

Ukoliko imate problem sa čestim respiratornim infekcijama, astmu, bronhitis ili upalu pluća, obloga od kupusa i meda svakako će pomoći u lečenju.

 

U vreme pandemije, mnogi su se setili ovog starog ruskog leka koji su primenjivale i naše bake, a za koji mnogi tvrde da je delotvoran. U pitanju je obloga od kupusa i meda.

obloga od kupusa

Iako ne može da zamijeni liječenje propisanom terapijom lekovima, otkloniće tegobe sa suvim kašljem i bolovima i pomoći bržem ozdravljenju.

Ova obloga od kupusa ublažiće nadražajni suvi kašaj i pomoći kod izbacivanja šlajma.

Potrebno vam je:

  • dva lista svežeg kupusa
  • med
  • ključala voda
  • plastična kesa (uska pamučna majica)
  • peškir ili šal

Šta da radite?

Odvojite dva ili tri lista sa spoljne strane zelenog kupusa, dovoljno velika da pokriju vaše grudi (i leđa ako je kašalj zaista jak). Listove u posudi prelijte ključalom vodom i pustite da se zagreju nekoliko minuta.

Originalni Sweden bitter gel - najbolji Šveden biter gel

Izvadite listove, osušite ih i namažite medom. Stavite na gole grudi i leđa pokrijte ih ili obmotajte plastičnom kesom (ili plastificiranom folijom) ili još bolje obucite usku majicu, a zatim ponov obmotajte peškirom ili šalom kako biste zadržali toplotu tijela. Oblog je najbolje da stavljate pred spavanje i držite do jutra. Uklonite listove kupusa sa grudi i očistite kožu. Ponovite ovaj tretman sa svežim listovima i medom, tri do sedam noći zaredom, u zavisnosti od jačine kašlja.

Savet

Osim ovih obloga, da biste izbacili šlajm iz pluća, neophodno je da pijete puno vode, jedete hranu kao što su beli luk, crni luk, đumbir, špargle, lisnato povrće (kupus, karfiol, brokoli, rotkvica, kelj, zelenilo, bok choi, repa, rukola), kurkuma.

Izbegavajte hranu kao što su slatkiši, pržena hrana, testenine, konzerviranu hranu, alkohol, odnosno namirnice koje izazivaju upale i otežavaju oporavak.

Izvor: Eklinika.rs