EMOCIONALNO KONZUMIRANJE HRANE

Prejedanje na nervnoj bazi nastupa kada ne osećamo fizičku glad, već u grickalicama ili obrocima tražimo smirenje emocionalnih lomova.

 

Kad smo pod velikim stresom, u hrani pronalazimo sigurnost, utehu i smirenje, pa nam se dešava prejedanje na nervnoj bazi. Tada ne jedemo kako bismo zadovoljili fizičku, već emocionalnu potrebu.

prejedanje na nervnoj bazi

Kesica čipsa ili parče čokolade doneće nam kratkotrajno zadovoljstvo, nakon čega sledi kajanje. Tako se stvara začarani krug – osećamo se loše, pa jedemo, pa se onda osećamo još lošije. Prekidanje veze između hrane i osećanja prilično je izazovno – evo odakle početi.

Ne budite prestrogi prema sebi

Izbegavajte samoomalovažavanje onda kad ne uspete da odolite iskušenjima. Umesto da iz besa što ste prekršili donetu odluku pojedete još više, budite svesni da niko nije savršen. Dozvolite sebi mesto za greške i nemojte se dodatno kažnjavati kajanjem.

Sačekajte da zaista ogladnite

Umesto da odmah posegnete za hranom, sačekajte da creva počnu da vam krče i u međuvremenu misli okupirajte na drugi način. Opustite se uz aktivnosti koje vam prijaju. Plešite ili pevajte, pešačite ili se bavite nekim ručnim radom, pročitajte neki novi blog, zagrlite i prošetajte ljubimca…

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Pozabavite se uzrokom problema

Otkrijte šta vas uznemirava i čini anksioznim. Umesto da probleme rešavate jelom, pokušajte da im otkrijete pravi uzrok. Vodite dnevnik i zapisujte kad šta jedete i kako se u tom trenutku osećate. Obratite pažnju na obrasce. Idete do frižidera svaki put kada gledate vesti? Možda je vreme da promenite kanal. Osećate se usamljeno? Popričajte sa članom porodice.

Uživajte u pripremi i konzumiranju obroka

Praznični period i rad od kuće iskoristite za pripremu omiljene hrane i svega onog za šta inače nemate vremena. Uložite isto vreme i pažnju u pripremu i jedenje hrane. Isključite TV, sklonite mobilni i jedite bez ometanja. Dozvolite sebi da zaista uživate u hrani, njenoj teksturi, mirisu, izgledu i ukusu. Dok jedete, koristite sva svoja čula.

Izvor: Magazin novosti