BLAGODETI OMILJENE GRICKALICE

Iako pistaći nisu toliko popularni kao orasi ili bademi, oni su se pokazali sposobnim da na svoj način pospeše lepotu i kvalitet kože.

 

Pistaći su vrsta kikirikija široko zastupljena u zapadnoj Aziji, uključujući i Mediteran, a koja se danas uglavnom konzumira širom sveta.

pistaći

Pistaći sadrže većinu vrsta hranljivih sastojaka kao što su ugljeni hidrati, proteini, aminokiseline, masti i vlakna. Takođe je bogat nekim vrstama minerala koji su telu očajnički potrebni, poput fosfora, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka, bakra i natrijuma, uključujući esencijalne vitamine kao što su vitamin A, C, E i K, kao i vitamini B kompleksa, uključujući tiamin, riboflavin, niacin, folate, pantotensku kiselinu, holin i betain.

S druge strane, pistaći imaju niži sadržaj kalorija i masti u poređenju sa mnogim drugim orašastim plodovima. Iako pistaći nisu toliko popularni kao orasi ili bademi, oni su se pokazali sposobnim da na svoj način pospeše lepotu i kvalitet kože.

Može se reći da pistaći imaju pet bitnih zdravstvenih kvaliteta kada je reč o ljudskoj koži.

1. Najbolji izvor hranljivih sastojaka za kosu i kožu

Pistaći su bogati vrstama minerala koji su telu preko potrebni. Zbog ovoga, pistaći u odnosu na druge orašaste plodove imaju prednost jer neguju i vlaže kožu i kosu.

Prirodna ulja, među kojima je i ulje pistaćija, kožu mogu da učine vlažnijom, glađom i mekšom. Što se tiče nege kose, pastu možete napraviti od pasiranih pistaćija, a zatim od paste napraviti prirodnu masku za kosu. Kao rezultat, kosa će biti lepa i sjajna.

2. Daje prirodni sjaj koži

Sjajna koža postala je obavezan standard skoro svake žene. Takva koža podrazumeva zdravu kožu bez akni, mitesera ili drugih problema sa licem, tako da se za nju može reći da je blistava.

Neki preparati za blistavu kožu sadrže štetne materije koje mogu da pokvare celokupan izgled lica. Zato je mnogo poželjnije korišćenje prirodnih sastojaka da biste imali blistavo lice, a jedan od načina je korišćenje pistaćija u te svrhe.

Sadržaj pistaćija je neverovatan – u rasponu od raznih vitamina, minerala i hranljivih sastojaka važnih za vašu kožu. Pistaći su bogati masnim kiselinama koje su neophodne za održavanje kože zdravom i sjajnom.

Dakle, ako želite da imate blistavu i mekanu kožu na prirodan način, možete konzumirati ovu grickalicu što je češće moguće. Za tretman spolja možete koristiti ulje pistaćija kao prirodnu kremu.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

3. Efikasno sprečava prerano starenje

Osim što sadrže visok sadržaj vlakana, pistaći sadrže i niz vitamina, posebno C i E koji su poznati po tome da su bogati antioksidantima.

Oba ova vitamina su veoma korisna za zaštitu kože od oštećenja ćelija usled UV zraka i zagađenja, što je jedan od pokretača javljanja znakova starenja na koži.

4. Prirodni ovlaživač

Ulje pistaćija je izvrsno prirodno hidratantno sredstvo za kožu.

Zato možete da pokušate da zamenite uobičajenu hidratantnu kremu uljem od pistaćija kako biste dobili vlažnu, prirodno lepu i glatku kožu.

5. Pomaže uravnoteživanju kilaže

Mnoge žene žele da imaju idealnu težinu, a da bi se to ostvarilo, one to postižu na razne načine – od redovnog vežbanja do držanja dijete. Ako ste neko ko je trenutno na dijeti ili specijalnom režimu ishrane, pokušajte da uključite pistaći u svoj meni.

Ovo su orašasti plodovi koji imaju niži kalorijski sadržaj i malo zasićenih masti, ali su bogati proteinima i nezasićenim mastima, tako da su idealni za uravnoteženje kilaže, pa čak i smanjenje trenutne težine.