ŠEĆER IZ EKSTRAKTA PALME

Palmin šećer je kristalni šećer napravljen od tečnosti koja se dobija postupkom ekstrakcije palminog drveta.

 

Šećer je uglavnom koristan kao prirodni zaslađivač hrane. Najčešće korišćene vrste šećera su šećerna trska, granulirani šećer i smeđi šećer, ali postoje i mnoge druge vrste prirodnih šećera korisnih kao zaslađivači hrane, kao što su kukuruzni šećer i palmin šećer.

palmin šećer

Palmin šećer je smeđi kristalni šećer napravljen od tečnosti koja se dobija postupkom ekstrakcije palminog drveta. Posle toga se kuva dok ne ispari sadržaj vlage i kristališe, a zatim se pretvori u zrna šećera.

Osim toga, ispostavilo se da palmin šećer sadrži više supstanci koje su dobre za telo kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum, proteini, vitamini A i B1, a postoji čak i dobar sadržaj mineralnih soli za naše telo. U Americi i Evropi palmin šećer nazivaju još i šećerom od kokosove palme.

Palmin šećer sadrži dovoljno visok sadržaj saharoze koji dostiže nivo od 70 odsto.

Šećer od kokosove palme takođe sadrži proteine i neke druge minerale, kao što su fosfor, bakar, kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, cink i mangan. Činjenica je da se za palmin šećer može reći da ima potpun sadržaj hranljivih sastojaka, tako da ima značajne koristi za zdravlje ljudskog tela.

Navešćemo najnačajnijie zdravstvene blagodeti šećera koji se dobija iz palme.

1. Sadrži inulin

Palmin šećer sadrži inulin, fermentisano vlakno sposobno da ubije mnoge bakterije. Inulin pripada prirodnoj polimernoj grupi ugljenih hidrata koja je dobra za probavni sistem.

Ako se vaš stomak oseća loše ili probava ne teče glatko, palmin šećer pomešan sa toplom vodom može se koristiti kao tečnost za čišćenje creva. Osim toga, inulin takođe služi kao kontrolor nivoa šećera u krvi za ljude sa dijabetesom tipa 2. Kada dođe do debelog creva, inulin se koristi kao hrana za dobre bakterije.

BioLiver kapi za jetru

2. Sadrži dobru količinu kalijuma

Kalijum je jedna od osnovnih mineralnih supstanci tako da organi poput srca ili bubrega mogu normalno da funkcionišu. Naše telo ne može samo da proizvede kalijum, pa se unos ovog minerala može dobiti konzumiranjem hrane kojoj pripada pasulj, krompir i brokoli.

Osim hrane, u hipokalemiji (uslovima u kojima je nivo kalijuma ispod normale), pored kalijuma su potrebni i suplementi ovog minerala. Hipokalemija može biti uzrokovana prekomernom fizičkom aktivnošću, oštećenjem bubrega ili nadbubrežnih žlezda, patnjom od dijareje ili Kronove bolesti, upornim povraćanjem, konzumacijom diuretičkih lekova zbog kojih se učestalost mokrenja povećava, pušenjem ili zavisnošću od alkohola.

Srećom, kalijum je glavni hranljivi sastojak koji se nalazi u šećeru kokosove palme. Kašičica palminog šećera sadrži kalijum koji može da zadovolji jedan procenat svakodnevnih potreba osobe.

3. Može da bude dobar izvor energije

Glukozu takođe možemo nazvati šećerom, a glukoza u našem telu dolazi iz svih izvora hrane u kojima svakodnevno uživamo. Međutim, još uvek postoji velika zabuna među potrošačima zbog razlike između prirodnog i rafiniranog.

Prirodni šećeri se uvek mogu dobiti iz namirnica, poput povrća i voća, i to je najzdravija vrsta šećera i bezbedna je za konzumaciju. Što se tiče rafiniranih šećera, ovaj tip šećera se dodaje pićima ili hrani i oni nisu zdravi za ljudski organizam.

U šećeru od kokosove palme nalazi se zavidan sadržaj ugljenih hidrata koji predstavljaju izvor energije, zbog čega telo može optimalno da funkcioniše.

4. Bogat fitonutrijentima

Šećer od kokosove palme bogat je fitonutrijentima (hranljivim sastojcima iz biljaka) koji čovekovom zdravlju donose mnoge koristi. Fitonutrijenti poput antocijanina, polifenola i drugih sličnih hranljivih sastojaka imaju antioksidativne prednosti koje mogu odbiti slobodne radikale i zaštititi telo od raznih bolesti.

5. Ima visok sadržaj antioksidanata

Ispostavilo se da šećer iz ekstrakta palme ima puno antioksidanata, tako da može poboljšati zdravlje kože. Antioksidanti imaju važnu ulogu u ubijanju tkiva slobodnih radikala u telu. Ako se ne leči na vreme, ovakvo tkivo će se razviti u tumor ili rak.