JEDNOSTAVAN I DOBAR

Recept za hleb bez brašna iz kvasca, „iz kamenog doba“, osmislila su tri priznata lekara i savetuju ga svima, jer je veoma blagotvoran i zdrav.

 

Tri priznata stručnjaka, neurolog dr Dejvid Perlmuter i specijalisti interne medicine dr Ostin Perlmuter i dr Kristin Loberg zajedno su objavili knjigu Detoks uma, koja otkriva kako savremeni svet duboko utiče na naše svakodnevne odluke i aktivno manipuliše njima zbog čega postajemo usamljeniji, teskobniji, deprimiraniji, nepoverljiviji, bolešljiviji i deblji nego ikada. U toj knjizi nalazi se i recept za hleb bez brašna, mleka, kvasca…

hleb bez brašna

Uz odlične savete kako uspešno obaviti detoks uma, knjiga sadrži i zanimljive recepte koji će vam u tome pomoći, a mi vam donosimo jedan i to onaj za hleb „iz kamenog doba“, koji svako može da pripremi kod kuće, a za koji autori navode sledeće:

„Mi ga uvek imamo spremnog i često ga delimo s prijateljima i komšijama kao ukusan način da ih upoznamo s ishranom za detoks uma. Semenke i orašaste plodove ne morate da sečete; upotrebite ih cele, takve kakvi jesu“.

Sastojci za jednu veknu:

100 g sirovih, nesoljenih bundevinih semenki
100 g sirovih, nesoljenih suncokretovih semenki
100 g sirovih, nesoljenih lanenih semenki
100 g susama
100 g sirovih, nesoljenih komadića badema
100 g sirovih, nesoljenih komadića oraha
5 velikih jaja sa sobne temperature, lagano umućenih
120 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
2 kašičice sitne morske soli

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Priprema:

Rernu zagrejte na 170 stepeni. Posudu za pečenje dimenzija 23×13×8 cm premažite maslacem pa dno prekrijte papirom za pečenje. Maslacem premažite i papir za pečenje.

Sve semenke i orašaste plodove pomešajte u velikoj posudi. Dodajte jaja, maslinovo ulje i so i pomešajte kako bi se sastojci potpuno povezali. Premestite mešavinu u pripremljenu posudu za pečenje hleba. Stavite u rernu i pecite otprilike jedan sat, ili dok hleb ne bude čvrst.

Izvadite i ostavite da stoji 15 minuta. Okrenite posudu i kucnite po dnu kako bi hleb ispao na rešetku za hlađenje. Ostavite da se još malo hladi pre sečenja. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Izvor: Ordinacija.hr