ZNACI UPOZORENJA

Sledeći put kada vam neko bude merio krvni pritisak možda biste mogli da ga izmerite na obe ruke. Postoji dobar razlog za to.

 

Značajna razlika koju pokazuje krvni pritisak između dve ruke mogla bi biti znak upozorenja za budući srčani ili moždani udar, prema novoj meta analizi 24 globalne studije objavljene u časopisu Hipertension.

pritisak obe ruke

Nova studija otkrila je da se za svaki stepen razlike između dve ruke rizik od pojave srčanog ili moždanog udara u toku narednih 10 godina života povećavao za jedan odsto.

Ova studija ukazuje na to da što je veća razlika u krvnom pritisku među rukama, to je veći vaskularni rizik pa je zato presudno meriti pritisak na obe ruke kako bi se utvrdilo kod kojih pacijenata može biti znatno povećan rizik, naglasio je lekar.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Razlika od 10 milimetara više ili manje smatra se normalnom i nije razlog za zabrinutost.

Međutim, veća očitavanja između dve ruke mogu biti znak sužavanja ili ukrućenja arterije što može uticati na protok krvi.

Ako kod kuće merite pritisak ne bi trebalo da pušite, pijete napitke sa kofeinom ili vežbate najmanje 30 minuta pre merenja pritiska. Takođe potrebno je i isprazniti bešiku. Sedite uspravnih leđa i oslonjeni.

Izvor: Pink.rs