HEROJI SLAVNIH BORBI

„Srpski junaci od Kosovskog boja do Košara“ je knjiga za decu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tu se na jednom mestu nalazi 12 velikih srpskih junaka.

 

Dvanaest velikih srpskih junaka na jednom mestu i 12 čuvenih srpskih bitaka. Priče i slike pune akcije, prilagođene deci 21. veka. Takva je knjiga „Srpski junaci od Kosovskog boja do Košara“.

srpski junaci

Ova jedinstvena knjiga iz edicije „Dobro dete“ je vremeplov u koji kada uđete postajete svedoci neverovatnih dela srpskih junaka koji su stvarno postojali u našoj bogatoj istoriji.

Na svakoj stanici tog putovanja naći ćete se u grotlu velikih bitaka u kojima su naši junaci postali slavni, a ilustracije pune akcije pomoći će vam da što bolje upoznate neustrašive ličnosti iz srpske istorije:Miloša Obilića, Kneza Lazara, Despota Stefana, Karađorđa, Hajduk Veljka, Marka Miljanova, Vojvodu Vuka, Milunku Savić, Miku Madžarevića, pilota Milenka Pavlovića, Boška Perića-Pešu iz Republike Srpske, i Jaguara i Grubog, junake sa Košara.

Knjigu „Srpski junaci od Kosovskog boja do Košara“ ilustrovao je jedan od najpoznatijih ilustratora i strip crtača Srbije Vladimir Krstić – Laci, autor koji je mnogo puta nagrađivan u Srbiji, ali i van nje. Knjiga je velikog formata tako da ilustracije odaju snažan utisak ne samo svojim kvalitetom već i svojom veličinom. Svih 12 junaka su opisani kroz akcione priče iz čuvenih bitaka i velike akcione ilustracije, na način prilagođen današnjoj deci. Na kraju knjige svaki junak je opisan i kao ličnost, sa svim svojim najpoznatijim vrlinama, uz navođenje najbitnijih biografskih podataka. Istorijske podatke o bitkama i junacima je istražio i na osnovu tih istraživanja priče je napisao mladi istoričar Milan Bojić.

Odlomak iz priče o Milunki Savić:

U kratkim predasima između borbi Milunka je odlazila u obližnju šumu kako bi u samoći sanjarila o povratku u svoju lepu zemlju. Tako je jednom, dok se zamišljena vraćala među saborce, u blizini čula bugarsku reč batko. Srce je počelo da joj udara kao ludo. Bistra i inteligentna, odmah je shvatila o čemu se radi: zalutala je na neprijateljsku stranu i ispred nje je rov s bugarskim vojnicima. Bila je sama s bombom u ruci i puškom na ramenu, a ispred nje su bili brojni vojnici pod punom ratnom opremom.

Iako uzbuđena, misli su joj bile besprekorne. Znala je da ima dva puta. Da pokuša nemoguće i postane heroj, ili da beži dok ima vremena. Odjednom kao da je do nje doprla čežnjiva pesma srpskih vojnika Tamo daleko. Pomislila je kako se u momentu predaha njeni saborci mole Bogu samo za jedno: da što pre stignu u rodnu Srbiju. Kako silno žele da zagrle svoje žene, poljube svoju decu. Ta čežnja da oslobodi svoju zemlju i vidi svoju porodicu dala joj je nadljudsku snagu i hrabrost.

Rešila je da krene u munjevitu akciju. Aktivirala je bombu i lukavo uzviknula: Predajte se! Opkoljeni ste! Odjednom je nastao muk. Zatečeni i upalašeni, bugarski vojnici gledali su zapanjeno u Milunku sa aktiviranom bombom, očekujući da svakog trenutka začuju rafale iz šume. Milunka im nije dala vremena da se priberu već je gromoglasno viknula: Poslednji put!Predajte se! I Bugari su svi do jednog pobacali oružje i u paničnom strahu krenuli jedan preko drugog da izađu iz rova kako bi se predali.

Tehničke karakteristike

Uzrast: za decu od 7-15 godina
Autor teksta: Milan Bojić
Autor ilustracija: Vladimir Krstić – Laci
Izdavač: Udruženje „Dobrodetelj“
Pismo: Ćirilica
Povez: tvrd, šiveno
Godina izdavanja: 2020
Format: 33×24 cm
Broj strana: 36
Ilustracije: u boji