PROZIRNI SUPERZDRAVI REZANCI

Shirataki rezanci nazivaju se čudotvornim nudlama, jer imaju veoma malo kalorija i ugljenih hidrata. Japanci ih obožavaju, a od skoro su osvojile i ostatak sveta.

 

Testenine su svakako korisne za jelo, ali ako ih jedete prečesto, to može biti loše za vaše zdravlje, posebno ako pokušavate da održite optimalnu kilažu. Međutim, ako volite često da jedete rezance, ali želite da koristite samo njihove zdravije sastojke, pokušajte da kuvate nudle shirataki.

shirataki

Rezanci (nudle) shirataki postaju sve popularnije i u restoranima i u supermarketima, jer imaju malo ugljenih hidrata i imaju nizak glikemijski indeks (GI). Ali šta su tačno ovi rezanci?

Nudle shirataki tradicionalni su japanski rezanci napravljeni od glukomanana, dijetetskih vlakana koji potiču od korena biljaka konjak ili slonove stope.

Glukomanan se prvo pomeša sa vodom i malo soka od limete, a zatim oblikuje u tanke ili guste rezance. Rezanci shirataki sadrže puno vode: čine oko 97 procenata vode i svega tri odsto glukomananskih vlakana.

Shirataki rezanci nazivaju se čudotvornim nudlama, jer imaju veoma malo kalorija i ugljenih hidrata. Shirataki rezanci se nazivaju još i rezanci konijaku.

Ove nudle su popularne u jelima kod Japanaca, jer veoma lako upijaju sokove začina i povrća s kojima su kuvani.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Rezanci shirataki često se kuvaju sa azijskim začinima jakog ukusa poput belog luka i đumbira. Inače imaju želatinastu teksturu, a naziv „širataki“ na japanskom znači „beli vodopad“, što se odnosi na prozirni izgled testenine.

Nudle su popularne među ljubiteljima zdrave hrane, jer su bez glutena, imaju malo ugljenih hidrata, imaju nizak GI, malo kalorija… Pogodne su za ljude koji su na keto, paleo, veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani.

USDA FoodData Central kaže da jedna porcija rezanaca shirataki ima samo 10 kalorija, pet grama ugljenih hidrata i nula masti. Osim toga, oni imaju nisku energetsku gustinu i mogu vam omogućiti da se duže osećate sitim, što pomaže u sprečavanju konzumiranja nezdravih grickalica.

Ipak, kao i kod drugih namirnica, ima nekih stvari koje treba razmotriti pre nego što krenete da jedete ove nudle. Ako niste navikli da ih jedete, rezanci shirataki mogu da izazovu nelagodu u stomaku, zatvor ili dijareju. Dakle, potrebno je da postepeno uključujete ove ukusne nudle u vašu ishranu kako biste izbegli ove i slične neželjene efekte.