BELJENJE ZUBA

Zašto dolazi do diskoloracije zuba, zašto vremenom postaju žući? Kako izbeljivanje zuba može da bude trajno rešenje?

Izbeljivanje zuba

Žuti zubi - izbeljivanje zuba može da bude odlično rešenje

Za mnoge, ovo može da bude sramotno i može da dovede do gubitka samopouzdanja. Dobra vest je da postoje prirodna rešenja koja mogu da vam vrate belinu i zdravlje zuba.

Zašto zubi požute?

Pre nego što dođemo do rešenja, ovo su par razloga zbog čega vam zubi menjaju boju, prema WebMD:

  • Nepravilna dentalna higijena —  Ukoliko ne perete, ili ne čistite zube koncem, mogu da vam se nakupe neželjene supstance te dolazi do neprijatne žute boje
  • Unošenje hrane i pića koje mogu da izazovu stvaranje fleka — Ovde spadaju kafa, čaj, krompir i jabuke
  • Pušenje ili žvakanje duvana
  • Dentalne bolesti — Bolesti koje oštećuju „enamel“ (jaka spoljašnost zuba) i dentin (materijal ispod enamela) mogu da dovedu do diskoloracije
  • Lekovi i konvencionalni tretmani — Deci ispod 8 godina kojoj se daju doxycyclin i tetracycline antibiotici mogu da imaju diskoloraciju zuba kao neželjenu posledicu, jer su im zubi idalje u fazi razvijanja. Hemoterapija glave i vrata takođe može da dovede do pojave žutila
  • Stranje — Vremenom se spoljašnji sloj enamel izlizuje, te na videlo izlazi dentin koji je sam po sebi žući

Mnogi koriste moderne metode poput traka i opreme za izbeljivanje zuba da bi povratili prvobitnu belinu zuba. Mada budite oprezni: Studije su pokazale da ova oprema za izbeljivanje može da ošteti zube.

Zato je najbolje da koristite prirodne metode za izbeljivanje kod kuće. Dva najbolja sredstva su soda bikarbona i kokosovo ulje.

Kako da izbelite zube sa sodom bikarbonom

Poznata i kao natrijum bikarbonat, soda bikarbona je fin, kristalni beli prah koje se sastoji od jona natrujima i bikarbonata. Ova supstanca je alkalna – kada je pomešate sa bazom, može da promeni svoju pH vrednost.

Nekoliko studija podržavaju ovaj metod. U analizi koja je objavljena u Journal of the American Dental Association, istraživači su rekli da pranje zuba pastom ili prahom koji ima u sebi sodu bikarbonu može da smanji fleke. Naveli su:

„Soda bikarbona je poželjna abrazija za uklanjanje fleka i izbeljivanje. Njen relativno nizak abrazivni efekat zajedno sa klinički dokazanim svojstvima za izbeljivanje i uklanjanje fleka dovodi do unikatnog balansa i dovodi do maksimalnih beneficija sa minimalnim rizikom“

Druga analiza u The Journal of Clinical Dentistry rekla je da soda bikarbona efikasno uklanja plak, koji je jedan od razloga diskoloracije zuba. Zdravi odrasli volonteri su zamoljeni da se suzdrže higijene zuba 24h da bi se plak nakupio. Zatim im je rečeno da operu zube sredstvima koje imaju ili koje nemaju sodu bikarbonu.

Istraživači su rekli „… preparati sa sodom bikarbonom su povećali efekat uklanjanja plaka, za razliku od preparatu koji ju ne sadrže.

Stylecraze članak preporučuje par metoda za izbeljivanje zuba soda bikarbonom.

Soda bikarbona i voda

Potrebno vam je:

  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 do 2 kašičice vode

Procedura:

  1. Napravite pastu tako što ćete pomešati sodu sa dovoljno vode.
  2. Stavite pastu na četkicu te premažite svaki zub.
  3. Sačekajte par minuta dok smesa ne uradi svoje. Posle, isperite zube vodom. Radite ovo svaki dan u toku jedne nedelje.

Kako da brzo izbelite zube: Korisite so sa Soda Bikarbonom

Ako tražite instant rezultate, možete da pomešate sodu bikarbonu i so. Evo šta da uradite:

Potrebno vam je:

  • 1/2 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli

Procedura:

  1. Pomešjte dva sastojka.
  2. Stavite malu količinu na prst i pređite preko zuba. Ostavite 3 minuta.
  3. Isperite zube temeljno.

Rezultati su odmah vidljivi, ali ako želite bolje rezultate, ponavljajte proces svakog dana u nedelji.

Soda bikarbona i limun su još jedan način za beljenje zuba koji je postao popularan, ali prema Medical News Today, ne postoji dovoljno dokaza da sok limuna može da poboljša dejstvo izbeljivanja uz sodu.

Kokosovo ulje za izbeljivanje zuba

Kokosovo ulje je jedno od najsvestranijih proizvoda koje možete da imate kod kuće. Ima mnogo zdravstvenih prednosti, uključujući bolje funkcionisanje mozga (zbog ketona), održava zdravlje kože i pomaže kod Candida albicans u stomaku. Kokosovo ulje se pokazalo kao dobro u oralnoj higijeni, jer masiranje desnih može da smanji plakove i Strptococcus mutans, koji može da izazove propadanje zuba.

Umesto da masirate kokosovo ulje na desne, predlaže se da probate se „oil pulling“. Ovo je Ajurveda terapija, gde treba da promućkate ulje u ustima, pa onda da ga izbacite, smatra se da pomaže kod 30 oboljenja, uključujući dijabetes, glavobolje i astmu.

Nekolliko studija su potvrdile delotvornost „oil pullinga“, iako se u većini koristi ulje susama. Međutim, zbog visoke koncentracije antibakterijskog medium-chain triglicerida (MCTs) u kokosovom ulju, smatra se da je i ovo odlična terapija, jer dodatno i beli zube. Evo kako da radite oil pulling sa kokosovim uljem:

  1. Izmerite otprilike 1 kašiku kokosovog ulja i stavite u usta.
  2. Pomerajte ulje po ustima. Koristite jezik i obraze da bi ulje dospelo i između zuba. Kokosovo ulje je čvrsto ispod 24.4 stepena celzijusa, ali će se brzo rastvoriti kada krenete da pomerate usta. Opustite mišiće vilice da ne bi došlo do umora istih.
  3. Nemojte ispirati grlo kao što inače radite sa drugim proizvodima. Pazite da ne progutate ulje. Ako imate osećaj da ćete ga progutati, ispljunite i krenite ispočetka.
  4. Ulje će se zgusnuti posle par minuta i postati belje. Posle 5 do 10 minuta, ispljunite u kantu. Nemojte ispljuniti u lavabo jer može da se zapuši.

Da biste dalje sprečili širenje bakterija, povećajte pH vrednost u ustima posle procesa. Možete da isperete grlo sa kašičicom sode bikarbone sa 180ml vode. Bakterije se razmnožavaju u kiseloj sredini te povećanje pH vrednosti smanjuje njihov rast.

Umesto sode bikarbone, možete da koristite kalijum bikarbonat. Većina ljudi ima nedostatak kalijuma, ne natrijuma, te je ovo dobar način da poboljšate imunitet.

Kurkuma za izbeljivanje zuba: Da li je delotvorna?

Dugo se znaju benefiti kurkume za oralno zdravlje. Jedna studija čak navodi da ona „ima ulogu u tretmanu za paradontalne bolesti i oralne kancere“. Međutim, mnogi su skeptični kada je u pitanju izbeljivanje, pogotovu jer je ovaj začin prvobitno namenjem da žuti odeću. Čak i ako je koristite bez rukavica može da vam ostavi žute tragove na dlanovima.

Postoje mnogi dental zdravstveni sajtovi koji tvrde da kurkuma beli zube. Prema NewZDental, radi direktno na čišćenje površine zuba. Mešanje sa drugim izbeljivačima, poput sode bikarbone i kokosovog ulja može da pomogne u efektivnosti proizvoda.

Dr. Hans Malmstrom, dentalni ekspert na University of Rochester Medicine, kaže kako nema studije koje direktno tvrdi da kurkuma izbeljuje. Međutim, njena mogućnost da smanji nakupljene plakove je veoma prepoznata, te je možda to izvor mišljenja da izbeljuje. Ako želite da probate kurkuma, poslušasjte preporuke GoodtoKnow:

„… Perite zube sa kurkumom, tako što ćete pokvasiti četkicu i ubaciti je u prah. Te je ostavite da uradi svoje 3 do 5 minuta, pre nego što je isperete.“

Probajte par dana i pratite da li će doneti rezultate. Zapamtite da će kurkuma ostaviti trag na vašoj četkici, te je poželjno da koristite posebnu četkicu za ovaj vid izbeljivanja.

Da li možete da izbelite zube ugljem?

Aktivni ugalj se nalazi u mnogim proizvodima za negu, od maska za lice do pena za pranje lica, čak i u pilingu. Proizvođači pasta su čak izbacili paste sa ugljem koje navodno bele zube. Međutim, ugalj je veoma abrazivan i može da uništi blistavost vaših zuba, te je bolje da ga izbegavate.

Čak ga i neki eksperti ne preporučuju. Damien Walmsley, naučni savetnik za British Dental Association, govori o skeptičnosti benefita pranja zuba sa ovom supstancom. U artiklu u „The Gardian“, on kaže: „Ne postoji dokaz koji pokazuje da je ugalj dobar za vaše zube. Ugalj je abrazivna supstanca te na duže staze može da ošteti enamel“.

Jedna studija koja je objavljena u Journal of Physics; Conference Series, potvrđuje ovo, govorivši da ugalj u pasti za zube „može da pospeši hrapavost emanela“.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Koristite voće: Kora banane i jagode za izbeljivanje zuba

Pored velikog izvora nutrijenata, voće, pogotovu banane i jagode, potencijalno mogu da pomognu kod izbeljivanja žutila. Evo šta da uradite:

  • Koristite koru banene za izbeljivanje — Prema studiji u žurnalu Ayu, to je do nutrijenata u banani – mangan, kalijum i magnezijum – koji pomažu da vaši zubi izgledaju belje. Jednostavno utrljajte unutrašnjost starije banane preko zuba ceo minut. Ostavite da stoji 10 minuta te ih onda operite pastom za zube.
  • Perite zube sa izgnječenim jagodama — Prema članku u AARP, mogućnost izbeljivanja dolazi od enzima – jabučne kiseline. Jednostavno izgnječite jagode i utrljajte u zube. Ostavite 5 minuta pa isperite.

Jagode mogu da bude sredstvo za izbeljivanje, prema studiji iz istraživanja od Departman of Oral Biology Faculty of Dentistry u Indoneziji. Smatra se da konzumiranje jagoda može da eliminiše diskoloraciju zuba, posebno onu diskoloraciju koja je nastala od hrane.

Kako da izbelite zube ako imate protezu

Oni koji nose protezu se često plaše da će vremenom njihovi zubi da požute. Iako gore navedeni proizodi izbeljuju zube, oni takođe mogu da ostave neravnomerno bojenje i tamne fleke ukoliko imate protezu, jer su one direktno zalepljene za zube. Kada se proteze skinu, zubi ispod mogu da budu tamniji ili žući.

Ako imate protezu ovo su koraci koji će sprečiti da zubi budu „isprljani“. Perite zube posle svakog obroka, i postarajte se da koristite konac za zube. Oill pulling sa kokosovim uljem. Takođe izbegavajte hranu i piće koje boji poput crvenog vina, kafe i čaja. Kada  skinete protezu , onda možete da probate opcije koje su navedeni iznad i date svojim zubima jednaku i svetliju boju.

Izvor: Prirodanadar.rs