UREĐIVANJE PROSTORA

Iako je potrebno značajno više vremena, pa i ulaganja u odnosu na život u stanu, momenat dok pijete kafu ili uživate uz knjigu u svom lepom dvorištu, nešto je što nema cenu.

 

Prosečan vlasnik kuće se na pomen renoviranja i spoljnih radova obično uhvati za glavu – koliko će to samo da košta? Srećom, uz malo umešnosti, može se postići dosta, bez velikih ulaganja.

ulaganja

Ukoliko ste planirali da osvežite unutrašnje zidove ili fasadu, dopašće vam se najnoviji trend. BEHR, kompanija koja je lider u snabdevanju bojama, proglasila je nijansu 2021. godine – Canyon dusk S210-4. Nežna i svetla varijanta terakota boje dopašće se pristalicama klasičnog, otmenog stila. Fasada će se uklopiti u gotovo svako okruženje, dok će ova boja u enterijeru, konkretno kuhinji, dati toplinu i osećaj smirenosti.

 

Ne morate biti pristalica feng shuija da biste znali koliko su ulazna vrata bitna za celokupni utisak. Dizajner specijalizovani za eksterijer potvrdiće vam da je nekad dovoljno da se samo poigrate bojama i odaberete jednu od top kombinacija:

  • Sivo, belo, plavo
  • Belo, teget, zlatno
  • Bež, belo, taupe (boja peska, između žute, sive i smeđe)
  • Belo, crno, zeleno
  • Tan (boja između senfa i peska), belo, plavo
  • Plavo, belo, crveno
  • Crno, belo
  • Crno, belo, sivo

ulazna vrata okapnice

Na primer, zamislite kuću bele fasade, s teget (navy) vratima, zlatnom kvakom i ručkom za kucanje, teget ili čak zlatasti ram na prozoru, naravno, bele okapnice… deluje prilično aristokratski, zar ne? Strani dizajneri imaju dodatni trik: vrata obavezno ofarbajte vodootpornom bojom, jer ne samo da će duže potrajati, već će samoj teksturi dati dodatni efekat plastičnosti, punoće.

Ako imate dvorište, nema izgovora da u njemu ne bude barem jedno drvce! Ružin grm tik uz kapiju/ogradu je klasika koja nikada neće biti prevaziđena. Za one sa prostranim dvorištem, preporuka je čempres ili neko slično zimzeleno drvo, jer osim estetskog faktora, blagodeti su još veće.

zimzeleno drveće okapnice

Znate li da iglice zimzelenog drveća zahvaljujući baktecidnim materijama imaju ulogu prečistača vazduha?

Kad smo kod rastinja, nemojte zaboraviti cveće! Saksijsko cveće na prozorima je, poput ružinog grma, neprevaziđeni klasik! Isto važi za viseće saksije koje možete okačiti ispred ulaznih vrata ili na terasi.

cveće viseća saksija okapnice

Za dovoljno prostrana dvorišta, tu su naravno žardinjere (preporuka betonske ili gipsane, izbegavajte plastiku).

Kada ste osvežili fasadu, vrata i prozore, posadili žbunje ili drveće i cveće, ostao je još jedan „detalj“.

Dvorište dobija svoj pun smisao tek kad u njemu mmože lepo da se sedi. Tako je, baštenska/dvorišna garnitura! Ako imate neku staru garnituru od bambusa, trske ili pruća, imate baš dosta sreće! Dovoljno je da uložite u kupovinu kvalitetne bele boje, ako je potrebno, presvlačenje ili šivenje jastučića, i nova garnitura je tu!

baštenska garnitura okapnice

Savet: izbegavajte motive s cvetićima i tufnicama i birajte krupne, geometrijske šare.

Imati kuću u današnje vreme je luksuz veći nego ikada. Iako je potrebno značajno više vremena, truda, pa i ulaganja u odnosu na život u stanu, momenat dok sedite u svom lepom dvorištu, pijete kafu i uživate uz knjigu ili razgovor je nešto što nema cenu. Uz malo truda i dobre volje, taj momenat može da bude, doslovce aristokratski.