KORISTI ULJA ARGANA

Za one koji bi želeli da isprobaju arganovo ulje kao tretman za zdravlje kose, preporuka je da to učine što pre, jer su njegove blagodeti višestruke.

 

Arganovo ulje potiče od semena drveća argana (Argania spinosa) koje je široko zastupljeno u Maroku. Razlog zbog čega se ovo ulje uglavnom koristi za negu kože i kose je zbog svog neverovatnog sadržaja, poput raznih biljnih masti, oleinske kiseline i drugih masnih kiselina.

arganovo ulje

Osim toga, arganovo ulje sadrži vitamin E, omega-3 masne kiseline i antioksidativne polifenole, beta-karoten i ksantofil. Zahvaljujući svojim svojstvima, ovo ulje se već dugo koristi kao namirnica i tradicionalni lek, ali i za negu kože i kose.

Za one koji bi želeli da isprobaju arganovo ulje kao tretman kose, evo nekoliko njegovih neverovatnih prednosti!

1. Održavanje vlažnosti

Održavanje kose zahteva redovnu pažnju i negu kako biste sprečili probleme poput opadanja ili potpunog gubitka.

Elastična kosa znači da se nakon njenog istezanja ona može vratiti u svoj prvobitni oblik, što je karakteristika zdrave kose, kao i snažna kosa, koja se ne može lako iskrzati, jer se dobro neguje i održava se njena vlažnost.

Ako imate problem suvoće ili lakog lomljenja kose, arganovo ulje vam u tome sigurno može pomoći. Koristeći ovo prirodno ulje, možete vlažiti kosu bez ikakvih neželjenih efekata. Arganovo ulje se široko koristi kao hidratantna krema za kožu i kosu, jer sadrži masne kiseline, posebno oleinsku i linolnu kiselinu.

Baš kao i vitamin E, drugi sastojci u arganovom ulju daju glavi sloj masti, tako da se može sprečiti isušivanje vlasišta i povećati njen sjaj.

2. Potpomaže zdravlje vlasišta

Briga o zdravlju vlasišta jednako je važna kao i briga o zdravlju kože. Da biste mogli da dobijete zdravu i sjajnu kosu, morate ne samo da se brinete za kosu, već i za kožu glave. S obzirom na to da je na skalpu pričvršćen koren kose, trebalo bi da obezbedite odgovarajuću negu kože glave.

To možete učiniti redovnim šamponiranjem, pilingom za uklanjanje mrtve kože ili arganovim uljem. Pored hidratacije, arganovo ulje je sposobno da savlada upale i ubrza zarastanje rana na koži glave.

Vitamin E, polifenoli, karoten, masne kiseline i ksantofil u arganovom ulju deluju kao antioksidanti koji služe za zaštitu kože, suzbijanje zapaljenog procesa i ubrzavanje zarastanja rana na koži glave.

Ova ulja takođe mogu pomoći u sprečavanju ili poboljšanju stanja kože, uključujući ona koja mogu uticati na vlasište i rezultirati gubitkom kose, poput psorijaze ili seboroičnog dermatitisa. Ako sa sobom nemate arganovo ulje, možete da koristite druge alternative, kao što je recimo ulje čajevca.

3. Sprečavanje oštećenja usled tretmana i bojenja

Bojenje kose u početku može biti zabavno, ali ako to često radite, bićete izloženi raznim oštećenjima. Masne kiseline u arganovom ulju imaju zaštitni efekat koji može pomoći u sprečavanju oštećenja zbog nege kose.

Kiseline koje smo prethodno spomenuli poput oleinske, linolne i palmitinske zajedno rade na stvaranju zaštitnog sloja, sprečavajući kosu da se dalje ošteti tokom oblikovanja. Dokazano je da ovo ulje smanjuje stvaranje razgranatih krajeva, pa može stvoriti gušću i zdraviju kosu.

4. Zaštita od UV oštećenja

Sunčeva svetlost može oštetiti kosu. Ako se predugo nalazite na direktnoj sunčevoj svetlosti bez zaštite, vaša kosa može da promeni boju, a na kraju i da se ošteti.

Obično kada želite da izađete iz kuće po sunčanom danu, fokusirate se samo na zaštitu kože pomoću kreme za sunčanje, dok se kosa često zanemaruje. U stvari, izlaganje sunčevoj svetlosti može prouzrokovati suvu, grubu i oštećenu kosu, pa čak i njen gubitak.

Zbog toga je kosi potrebno puno popravljanja i vlaženja kako bi se vratila u normalno stanje. Međutim, ako je kosa oštećena, pokušaji da je lečite hemijskim proizvodima samo pogoršavaju njeno stanje. Zbog toga se uvek preporučuje upotreba prirodnih sastojaka poput arganovog ulja.

Marokanke već dugo poznaju ovu korist arganovog ulja, pa su ga koristile kao zaštitu kože od izgaranja na sunčevoj svetlosti. Studija iz 2013. otkrila je da antioksidativna aktivnost u arganovom ulju štiti kožu od oštećenja slobodnim radikalima na sunčevoj svetlosti. Ova prednost se može primeniti i na kosu, čime se pomaže u sprečavanju suvoće i drugih oštećenja zbog ultraljubičastih zraka.

5. Prevazilaženje gubitka

Poslednja korist arganovog ulja za kosu je prevazilaženjenjenog gubitka. Iako ne postoje istraživanja koja objašnjavaju efikasnost arganovog ulja za gubitak kose, pokazalo se da njegove koristi za zdravlje kose i vlasišta sprečavaju oštećenje i gubitak.

Pokazalo se da vitamin E, koji se obilno nalazi u arganovom ulju, pospešuje rast kose. Snažni antioksidanti i hranljive masne kiseline u ovom ulju pomažu u održavanju vlažnosti kose i štite je od oštećenja, što posredno utiče na sprečavanje opadanja kose koje krajnje vodi njenom potpunom gubitku.