VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČ I FENILKETONURIJA

Dijetalna gazirana pića, uprkos svom imenu, nisu ništa bolja ni zdravija od običnih. U stvari, ona čak mogu biti i smrtonosna za određene ljude.

 

Dijetalna gazirana pića sadrže aspartam, veštački zaslađivač koji je 200 puta slađi od običnog šećera. Iako i šećer (ili saharoza) i aspartam imaju jednaku količinu kalorija, proizvođačima je potrebna samo mala količina aspartama u gaziranim sokovima. Ovo objašnjava kako su sposobni da smanje broj kalorija u dijetalnim pićima, tzv. „zero sugar drink“.

dijetalna gazirana pića

Međutim, konzumacija čak i malih količina aspartama opasna je za ljude sa fenilketonurijom. Ove osobe imaju defekt u genu čiji proteinski proizvod razgrađuje fenilalanin, aminokiselinu koja se nalazi u proteinima. Aspartam se takođe u telu pretvara u fenilalanin. Nakupljanje fenilalanina može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Za ljude sa dijagnozom ove bolesti zdrava ishrana znači da moraju doživotno da ograničavaju unos proteina i aspartama.

Osim „zero sugar“ gaziranih pića, još neka hrana i piće sadrže aspartam, kao što su bombone bez šećera, sladoled bez šećera, niskokalorični i voćni jogurt, voćni sok sa smanjenim kalorijama i gumene bombone.

Zdravstveni rizici i aspartam

Aspartam je postao izvor kontroverze poslednjih godina zbog mnogih pretnji po zdravlje koje navodno predstavlja. U nastavku su navedena tri ozbiljna zdravstvena problema povezana sa konzumacijom aspartama:

1. Aspartam može da poveća rizik od gojaznosti

Iako se aspartam obično koristi u hrani i pićima koja se prodaju kao pogodni za mršavljenje, studije nisu pronašle dokaze da su zaslađivači poput aspartama efikasni za kontrolu težine.

Suprotno tome, istraživanje je otkrilo ubedljivu vezu između značajnog povećanja telesne težine i obima struka i redovnog unosa aspartama.

2. Aspartam utiče na metaboličko zdravlje

Prema pregledu studija iz 2013. godine, aspartam može u velikoj meri da poveća rizik od razvoja neke metaboličke bolesti poput dijabetesa tipa 2 kod neke osobe.

Ovaj pregled sugeriše da redovna konzumacija hrane ili pića sa aspartamom uslovljava telo da više ne očekuje povećan unos kalorija kao odgovor na slatki ukus. Na kraju, telo postaje nesposobno da razgrađuje šećere kada stignu u creva. To bi moglo dovesti do netolerancije za glukozu i, na kraju, do dijabetesa.

BioLiver kapi za jetru

3. Aspartam utiče na apetit

Studije sugerišu da zaslađivači poput aspartama takođe mogu ozbiljno povećati apetit – slatki ukus telu signalizira da hrana ulazi u creva. Telo očekuje da primi kalorije i signalizira kada osoba treba da prestane da jede podstičući osećaj sitosti.

Isti taj proces se dešava kada osoba konzumira hranu i piće sa zaslađivačima, osim što telo dobija mnogo manje kalorija nego što je potrebno da bi se osećalo sito. Na kraju, telo će naučiti vezu između kalorija i slatkog ukusa.

Ako bi osoba u tom trenutku jela kaloričnu hranu, verovatno bi se teško osećala sitom. To bi moglo dugoročno učiniti osobu sklonu prejedanju ili grickanju između obroka.

Zdrave alternative

Budući da je konzumacija veštačkih zaslađivača povezana sa brojnim zdravstvenim rizicima, bolje se odlučiti za zdravija pića. Ovo su alternative:

  • Voda sa citrusima – Ubacivanje kriški limuna ili pomorandže u čašu vode je odličan način da joj date ukus bez upotrebe šećera.
  • Zeleni čaj – Ovaj napitak poslužite vruć ako želite njegovo umirujuće dejstvo ili ga uzmite kad je hladan kako biste se osvežili, a bez kalorija je.
  • Sok od povrća – Izmiksajte lisnato zeleno povrće u zdrav sok, koji ima mnoge hranljive sastojke.
  • Ovseno mleko – mlečne zamene na biljnoj bazi poput ovsenog ili bademovog mleka su niskokalorična pića prepuna hranljivih sastojaka neophodnih za zdravlje kostiju.
  • Kombuha – Kombuha je fermentisani napitak ispunjen probioticima koji pomažu u varenju.
  • Kokosova voda – nezaslađena sadrži elektrolite koji sjajno održavaju hidrataciju.