CRVENILO I OTOK

Bol, crvenilo i otok na ruci nakon vakcinacije u Americi se sad zove „kovid ruka“. To je nuspojava vakcinisanja na koju treba obratiti pažnju.

 

Slučajevi kod kojih se javlja takozvana „kovid ruka“ sve su češći u svetu, pošto se kod pojedinih vakcinisanih ljudi javlja crvenilo i otok na ruci, danima nakon primanja doze protiv koronavirusa.

kovid ruka

Američko udruženje dermatologa je otvorilo registar za zdravstvene radnike kako bi razumeli „dermatološke manifestacije“ kovida, saopšteno je iz udruženja.

Doktorka Elizabet Haušmend, dermatolog iz Teksasa, rekla je za lokalni novinsku televiziju KXAS da otok i crvenilo mogu da traju nekoliko dana nakon uboda, što znači da se javlja imuni odgovor, preneo je Njujork post.

– Nije prijatno, ali vas zbog ovoga ne bi zaustavila da dobijete vakcinu – rekla je ona.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je na sajtu objavio da su česte nuspojave bol i otok na mestu uboda, a neki dobijaju temperaturu, jezu, slabost ili glavobolju.

CDC savetuje da se stavi čista, hladna krpa na mestu uboda i preporučuje da se vežba tom rukom, kako bi se smanjila neprijatnost.

Oni koji dožive povećanje crvenila na mestu uboda 24 sata nakon vakcinacije, koji ne prolaze danima, bi trebalo da razgovaraju sa svojim lekarima, dodaje CDC.