MARBLE ARCH HILL

Projekat je uradila firma MVRDV koja je nagovestila da će u narednih mesec dana biti postavljeno ovo montažno brdo.

 

London će uskoro dobiti montažno brdo, tj. veštačko brdašce napravljeno od šuplje konstrukcije prekrivene zelenilom.

montažno brdo

Ovaj neobičan projekat planiran je pored „Marble Archa“ kako bi promovisao i povećao posetu ovog mesta. Odnosno, njegova poenta je da se omogući pogled ka ovoj znamenitosti iz druge perspektive. Ideja kombinuje istorijsko nasleđe lokacije, nerealizovan projekat „Serpentine“ paviljon iz 2004. godine i „The Stairs“ u Roterdamu.

Projekat je uradila firma MVRDV koja je nagovestila da će u narednih mesec dana biti postavljeno ovo montažno „brdo“. „Marble Arch Hill“ je privremena postavka koja se sastoji iz skelne konstrukcije prekrivene slojevima zemlje, trave i drveća. Pošto će nakon određenog vremena biti demontirana, svi elementi će biti ponovo iskorišćeni i to u obližnjim vrtovima i parkovima.

Kada je bio postavljen „Marble Arc“ on je označavao ugao Hajd parka, ali su ga ‘60ih godina prošlog veka dodatno izgrađene nove saobraćajnice pretvorile u saobraćajno ostrvo, odvojivši ga od ostatka parka. Shodno tome MVRDV je došao na ideju da napravi vidikovac sa koga se može posmatrati krajolik. Konstrukcija će dostizati visinu do 25 metara u jednom delu i sa nje će će pružati pogled ka „Hajd“ parku i „Marble Archu“.

„Brdo“ će biti prekriveno travom i drvećem između kojih će se „probijati“ krivudava drvena staza uz južnu stranu padine koja će voditi do vrha. Pored vidikovca, konstrukcija će imati i drugu namenu – unutar nje će biti smeštena dvorana u kojoj će se organizovati događaji i izložbe. Kapacitet je 25 ljudi, a otvaranje se očekuje u julu ove godine.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs