POSLEDNJA ISTRAŽIVANJA

Ugravirana kravlja kost iz sedmog veka dokazuje da su germanske rune, a ne glagoljica, najstarije pismo koje su koristili Sloveni.

 

Ugravirana kravlja kost iz sedmog veka dokazuje da su germanske rune, a ne glagoljica, najstarije pismo koje su koristili Sloveni, tvrdi međunarodna grupa naučnika.

glagoljica

Glagoljicu je, kao što znamo, osmislio vizantijski monah Ćirilo kada je s bratom Metodijem u devetom veku stigao u misiju u Veliku Moravsku, zapadnoslovensku državu koja je na vrhuncu moći obuhvatala područje današnje Češke, Slovačke, Mađarske i delove Nemačke, Austrije, Hrvatske i Ukrajine.

Međutim, slomljena kravlja kost pronađena u južnoj Češkoj 2017. godine, koju su proučavali naučnici iz Češke, Austrije, Švajcarske i Australije, dokazuje da su se Sloveni ranije koristili runskim pismom.

„To je najstariji pronađeni natpis među Slovenima“, rekao je rukovodilac istraživanja, arheolog Jiri Machaček sa Masarikovog univerziteta u Brnu.

Tim se koristio genetskim i radiokarbonskim testiranjem za određivanje starosti kosti.

„Ove osetljive analize pokazale su da kost pripada udomaćenoj životinji koja je živela oko 600. godine“, rekla je članica grupe Zuzana Hofmanova, analitičarka sa švajcarskog Univerziteta u Friburgu.

Robert Nedoma s bečkog Univerziteta identifikovao je natpis kao runsko pismo (stariji futhark), kojim su se koristili govornici nemačkog jezika u srednjoj Evropi od 2. do 7. veka.

Stariji futhark sastoji se od 24 znaka, a poslednjih sedam upisano je na analiziranoj kosti, rekli su naučnici.

„Verovatno je na kosti izvorno bio celi runski alfabet. Dakle, ne radi se o nekoj posebnoj poruci nego verovatno o nastavnom pomagalu“, tvrde stručnjaci.

Izvor: Dnevnik.ba