BRZA PROVERA PREKO APLIKACIJE

Naučnici su napravili aplikaciju kojom se test na koronavirus preko telefona vrši iz uzorka pljuvačke, a rezultat je poznat za samo 10 minuta.

 

Kada se upari sa posebnim mikroskopom koji može da se ugradi na pametni telefon, aplikacija analizira uzorak na znakove virusa čime se zapravo obavlja ovaj test preko telefona.

test preko telefona

Prema timu koji stoji iza ove aplikacije, ideja je kombinovanje brzine antigenskog testa sa tačnošću testa lančane reakcije polimeraze (PCR testa).

Prvobitno je razvijena kao način za traženje norovirusa, ali naučnici sa Univerziteta u Arizoni shvatili su da bi ova aplikacija mogla da se prilagodi za korona virus.

Test deluje tako što se stavi uzorak pljuvačke na papir presvučen voskom, koja se naziva mikrofluidni papir. Ovo vodi uzorak kroz određene kanale.

Nakon stavljanja uzorka, pacijent mu dodaje antitela sa fluorescentnim perlicama. Ako je prisutno dovoljno kovid-19 čestica, antitela se vežu za svaku od njih.

– Pod mikroskopom se čestice patogena prikazuju kao male grupe fluorescentnih zrnaca, koje korisnik tada može da izbroji – objasnili su istraživači u časopisu Nature Protocols.

Prema istraživačima, čitav postupak – dodavanje zrna u uzorak, natapanje papira uzorkom, zatim njegovo fotografisanje pomoću pametnog telefona pod mikroskopom i brojanje zrnaca pomoću aplikacije – traje 10 do 15 minuta.

– Imam nekoliko prijatelja koji su imali kovid-19 koji su bili izuzetno frustrirani, jer su na PCR rezultate čekali šest ili sedam dana ili su dobijali lažne negativne rezultate brzih antigenskih testova. Ali kada su dobili krajnje PCR testove, otkrili su da su bolesni, kao što su sumnjali – rekla je Kejti Sosnovski, doktorand na univerzitetskom odeljenju biomedicinskog inženjerstva.

Prvi put predložen 2019. godine za borbu protiv norovirusa, tim je modifikovao postupak za kovid. Dodali su 3D odštampano kućište za mikroskop i mesto gde se stavlja mikrofluidni papir.

Izvor: Blic.rs