PREPORUKE ZA ZDRAVE OBROKE

Temperatura hrane igra veoma važnu ulogu u pravilnom varenju i kontroli kilograma, a često se taj aspekt u ishrani prilično zanemaruje. Koja je zdravija topla, a koja hladna hrana?

 

Pokušavajući da formulišemo ispravnu ishranu, pre svega razmišljamo o tome šta i u kojim količinama jedemo, ne pridajući značaju koji ima temperatura hrane, iako za pravilno varenje i kontrolu težine upravo taj aspekt igra veoma važnu ulogu.

temperatura hrane

Sredinom 80-ih godina prošlog veka „hladna dijeta“ bila je veoma popularna (posebno među balerinama i modelima). Njena pravila sugerisala su upotrebu hladne hrane, ponekad čak i ledene. „Hladna dijeta“ je obećavala brz gubitak kilograma, jer telo troši energiju ne samo da svari hranu, već i da je zagreje. U stvari, takva dijeta će pomoći da se stekne disbioza i ozbiljni problemi sa gastrointestinalnim traktom, a ne da se smrša.

Pre svega, trebalo bi da se odreknete hladne proteinske hrane (da, ne treba jesti ni hladni file lososa ili piletine). Hladna hrana brže prolazi kroz gastrointestinalni trakt i ne zadržava se u stomaku u dovoljnoj količini vremena. Kao rezultat, proteini nemaju vremena da se razlože na aminokiseline i neprobavljeni ulaze u creva.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Zašto je opasno?

U najboljem slučaju, ovakva ishrana može dovesti do osećaja težine u stomaku, u najgorem – razvoj disbioze, metaboličkih poremećaja, pa čak i ozbiljnih gastrointestinalnih bolesti.

Bilo koju hranu pripremljenu sa uljem – žitarice, meso ili povrće takođe treba jesti toplu. Hladne masti se lošije razgrađuju, pojavljuju se nelagodnost i težina u abdomenu. Generalno, nutricionisti preporučuju da se sva kuvana hrana jede topla. Odnosno, ne treba da podgrevate samo sveže povrće i voće koje jedete sirovo (ali preporučuje se da ih izvadite iz frižidera 30-40 minuta pre jela, tako da se zagreju na sobnoj temperaturi).

Izuzetak od ovog pravila je krompir. Tokom njegove pripreme odvijaju se složene reakcije sa skrobom, koje se završavaju samo u vreme njegovog hlađenja. Ovde smo već detaljno pisali o prednostima hladnog krompira.

Još jedno pravilo koje treba zapamtiti je da ne mešate toplu i hladnu hranu. Ova kombinacija otežava osećaj sitosti na vreme i nosi ozbiljan rizik od prejedanja. Ovo se često koristi u restoranima brze hrane: vruća pljeskavica ili pomfrit u kombinaciji sa ledenom koka-kolom, navešće vas da pojedete mnogo više nego što bi trebalo, jer osećaj sitosti dolazi mnogo kasnije.

Izvor: Harpersbaazar.rs