IZVOR ZDRAVLJA ZA MALIŠANE

Možemo izdvojiti pet važnih stvari koje kelj kao povrće čini za zdravlje svakog deteta. Između ostalog, smanjuje rizik od nastanka dijabetesa i odličan je za kosti.

 

Kelj je vrsta zelenog lisnatog povrća koje pripada porodici kupusa kao što su brokoli, karfiol ili prokelj. Kao i ostali njegovi „rođaci“, kelj sadrži razne vitamine i minerale koji su dobri za ljudski organizam.

kelj

Kelj se obično nalazi u vrhu liste povrća koje obiluje gvožđem. Osim njega, u kelju ima i vitamina C i K, fosfora, kalijuma, kalcijuma, cinka, folne kiseline, luteina, zeaksantina, tiamina i retinola.

Jedna glavica kelja ima oko 3 grama proteina; 4,4 grama ugljenih hidrata; 4,1 grama vlakana i 1,5 grama ukupne masti.

Postoji mnogo načina da ga konzumirate, među kojima je čak i čips koji se može dobiti od kelja. Takođe se može reći da je kelj odličan za zdravlje dece, iako on njima nije baš omiljeno povrće.

Možemo izdvojiti pet važnih stvari koje kelj čini za zdravlje deteta.

1) Smanjuje rizik od nastanka raka

Rak je opaka bolest koja ne bira uzrast. Jedna od zdravstvenih prednosti kelja je što smanjuje rizik od pojave raka. Razlog tome je što kelj, kao i drugo zeleno lisnato povrće sadrži hlorofil koji pomaže telu da inhibira apsorpciju heterocikličnih amina.

Heterociklični amini su hemikalije često povezane sa pojavom ćelija karcinoma.

S druge strane, telo ne može da apsorbuje puno hlorofila. Međutim, on se može vezati za kancerogene supstance i sprečiti njihovu apsorpciju. Na taj način kelj može indirektno da smanji rizik od raka.

2) Pruža bolje zdravlje srca

Osim smanjenja rizika od raka, još jedna korist koju kelj nudi je održavanje zdravlja srca. Visok sadržaj kalijuma u ​​kelju čini ovo povrće korisnim za zdravlje srca.

Američko udruženje za srce preporučuje povećanje unosa kalijuma i smanjenje dodatne potrošnje soli. Ovo može da smanji rizik od nastanka visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.

Iako kardiovaskularne bolesti nisu česte kod dece, važno je odmalena sticati navike za konzumiranjem povrća.

BioLiver kapi za jetru

3) Smanjuje rizik od dijabetesa

Dijabetes tipa 1 i tipa 2 sve su češći kod dece.

Faktori koji povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 kode dece uključuju istoriju ovog tipa dijabetesa među članovima porodice, genetske faktore (naslednost) i određene virusne infekcije.

Glavni ključ za sprečavanje dijabetesa je kontrola šećera u krvi i to se može postići konzumacijom kelja. Ova korist kelja je moguća jer je ovo zeleno povrće bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima.

Jedno istraživanje zaključilo je da ljudi koji su imali dovoljan unos vlakana imaju manji rizik od razvoja dijabetesa. To je zato što vlakna u hrani mogu da smanje nivo glukoze u krvi.

Osim toga, sadržaj antioksidanata u kelju takođe može da pomogne u borbi protiv slobodnih radikala zbog visokog nivoa šećera u krvi. Antioksidanti u kelju su u obliku vitamina C i alfa-linolenske kiseline koja dokazano smanjuje komplikacije u slučaju dijabetesa.

4) Odličan za razvoj kostiju

Svakih 100 grama kelja sadrži oko 101 miligram kalcijuma. Nije puno povrća tako bogato kalcijumom kao što je kelj. Neki čak smatraju da je kalcijum u kelju bolji od onog u mleku.

Mleko sadrži protein kazein koji je telu težak za varenje, pa njegova apsorpcija kalcijuma dostiže samo 30 procenata. U međuvremenu, kalcijum apsorbovan iz kelja ili brokolija može da dostigne 40 do 60 procenata.

Nije iznenađujuće što sadržaj kalcijuma u ​​kelju nudi dobra svojstva za zdravlje kostiju. Zbog toga treba redovno da jedete povrće kako kosti ne bi bile lako krhke i rizikovali osteoporozu.

5) Održava zdravu kosu i kožu

Roditelji koji žele da njihova deca imaju zdravu kosu i kožu mogu slobodno da im daju da jedu kelj.

Kelj je jedan od dobrih izvora beta-karotena za ljudsko telo, posebno za rast i održavanje telesnih tkiva.