NAMIRNICE I LEKOVI

Biće neželjenih efekata i zato pripazite ukoliko pojedine namirnice konzumirate paralelno sa antibioticima.

 

Poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se dešava ako ih uzimate kada vam nisu potrebni, ako je doza previsoka ili ako je terapija predugačka. Pored toga, interakcija antibiotika i neke hrane može imati neželjene efekte, tako da vodite računa šta pijete i jedete zajedno sa antibioticima.

sa antibioticima

Alkohol ne treba piti ni sa kakvim lekovima, jer interakcija može biti opasna, upozorava dr Thomas Loescher, specijalista za zarazne i tropske bolesti i član Nemačkog internističkog udruženja (BDI).

Alkohol može povećati ili smanjiti dejstvo lekova, a lekovi mogu pojačati dejstvo alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.

U kombinaciji sa alkoholom, antibiotik metronidazol, koji je propisan za upale vagine i creva, izaziva glavobolju, mučninu i povraćanje, rekao je Loescher.

Mleko i drugi mlečni proizvodi remete metabolizam lekova, uglavnom zbog prisustva kalcijuma.

Kalcijum poništava efekte mnogih lekova, posebno antibiotika – tvrdi Ursula Sellerberg, portparolka Nemačke farmaceutske komore (BAK).

Neki antibakterijski agensi vezuju se za kalcijum u crevima i stvaraju složene molekule koji su toliko stabilni da ne mogu prodreti kroz crevni zid u krvotok, objasnila je ona.

Rezultat je da se lekovi ne metabolišu i njihov aktivni sastojak se izlučuje bez ikakvog efekta. Najčešće je kada se uzimaju tetraciklini i fluorokinoloni.

Sellerberg zato savetuje da se mlečni proizvodi izbegavaju dva sata pre i posle uzimanja antibiotika.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Mineralna voda, bez obzira da li je gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Kao i u slučaju kalcijuma u mleku, minerali se mogu vezati za aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neefikasne.

Zbog toga treba izbegavati mineralnu vodu dva sata pre i posle antibiotika.

„Uvek je sigurnija opcija piti lek sa čašom vode iz slavine“, rekao je Sellerberg.

Pre uzimanja antibiotika treba izbegavati voćne sokove.

Sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lekova u crevima i jetri – objasnio je stručnjak.

Efekat stimulativnih napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja, koka kole ili energetskih napitaka može se pojačati upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati bržim pulsom i otežanim spavanjem.

I na kraju, koje je najbolje vreme za upotrebu antibiotika, pre, tokom ili posle obroka?

Ne postoji opšte pravilo, kaže Sellerberg. Neke, poput ampicilina, treba uzimati sat vremena pre obroka, a druge, poput cefuroksima, nakon obilnog obroka.

Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati lekari ili farmaceuti, zaključila je ona.

Izvor: Krstarica.rs

Priredio: Velibor Mihić