KOMPLEKS OD NIZA OBJEKATA

U okviru hotela će se nalaziti i apartmani po uzoru na sojenice, uzdignuti kao da stoje na „nogicama“, postavljeni iznad mora, kojima će se pristupati kružnom stazom.

 

Već se uveliko priča o projektu koji je najavljen kao najambiciozniji na svetu kada je turistička ponuda u pitanju.

na nogicama

U okviru „Red Sea Project“ u Saudijskoj Arabiji na lokaciji između gradova Umluj i Al Wajh koja obuhvata arhipelag od 90 nerazvijenih ostrva, planirana je izgradnja čak 50 hotela.

Nedavno je obelodanjen jedan od projekata – luksuzno letovalište pod nazivom „Coral Bloom“ koje se nalazi na jednom od ostrva i obuhvaćeno je ovih velikim poduhvatom. Za ovaj projekat biće zadužena firma Foster + Partners koja je na sebe preuzela još jedan hotel, ali na drugom ostrvu.

U pitanju je hotel pod nazivom „Ummahat AlShaykh Hotel 12“ predstavlja kompleks koji se sastoji iz niza objekata za odmor, restorana, prostora za opustanje i drugih sadržaja raširenih po celom ostrvu koje karakterišu drveni krovni pokrivači. U okviru hotela će se nalaziti i apartmani po uzoru na sojenice, uzdignuti kao da stoje na „nogicama“. Oni će biti postavljeni iznad mora i njima će se pristupati kružnom stazom u formi prstena.

Cilj je bio da se projektuje hotel koji će se tu uklopiti na način da ne menja okolinu, da što manje ima dodira sa njom i da je postavljen kao da je oduvek na tom mestu. Shodno tome je i osmišljeno da oni koji tu dođu da borave nemaju nikakvog štetnog uticaja na prirodu. Pristup koji ne uništava već grad ii nadograđuje životnu sredinu dugoročno je ono čemu se teži projektom.

Celokupan poduhvat teži da bude 100 odsto ugljenično neutralan. Potpuno će se napajati obnovljivom energijom. Takođe će biti zabranjeni proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu. Težiće se da bude što manje otpada koji bi išao na deponiju iz hotela pa će sa tim u vezi biti ugrađeni i određeni sistemi. Pored ovog hotela na ostrvu Ummahat AlShaykh biće izgrađen još jedan za koji će biti zadužena firma Kengo Kuma and Associates.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs