PRODUKTI IZ LABORATORIJE

Kako će izgledati vakcina u budućnosti? Stručnjaci za ovo pitanje slažu se da će cepiva koja nas čekaju u godinama ispred biti u spreju i pilulama, ali i biti pravljena na licu mesta.

 

Kako će izgledati vakcina u budućnosti? Stručnjaci za ovo pitanje slažu se da će buduća cepiva najverovatnije biti u spreju, pilulama, izašla iz 3D štampača.

vakcina budućnosti

Ukoliko bi se nastavila sadašnja dinamika vakcinacije koja, globalno, nije ravnomerna, svet u kom je ne dočekavši vakcinu umrlo 2,5 miliona obolelih, čekaće skoro pet godina da bi se po dve doze vakcine pokrilo 75 odsto populacije!

Zbog biletarnih ugovora čiji broj nije poznat javnosti, dogodilo se da u Gvineji, zemlji u zapadnoj Africi, do 25. januara dobije i upotrebi sveg 25 doza vakcine, dok je Velika Britanija do tog vremena već imala 4,72 miliona vakcinisanih žitelja, a SAD i Kanada su se bavile računanjem broja miliona doza koje su planirale kao rezervu – “za svaki slučaj”.

U svakom slučaju, očekuje se da će vakcinom već ove godine biti imunuzovana jedna trećina svetske populacije što bi bilo stvarno samo uz obilno i neprekidano snabdevanje vakcinom. Iako su najbolje vakcine delotvorne u preko 90 odsto slučajeva, ponovna nfekcija virusom korona 2 moguća je u jednoj trećini već vakcinisanih kod kojih, srećom, zbog tog ne dolazi do bolesti. Međutim, ponovno inficirani postaju prenosnici virusa. To isto važi i za već prebolele od kovida 19.

“Njujork tajms” od 23. Februara o.g., po statistici, Srbiju stavlja s upotrebljenih 987.080 doza, tj., 17,1 vakcinisani na 100 žitelja, trenutno na odličnom 10. mestu u svetu.

Kad će se život vratiti?!

Kad će se život vatiti u normalne okvire, pitanje je svih pitanja i stalan predmet je debate između epidemiologa od kojih mnogi a među njima i vrlo poznati Antoni Fauči u SAD i Zoran Radovanović u Srbiji, misle da će vakcinisanjem od 70 do 85 odsto žitelja život ponovo postati onakav kakav želimo.

BioImunitet kapi za imunitet

Sprej za nos kao zamena za standardnu formu vakcine protiv kovida 19, već je u laboratorijskoj proveri, a nastao je korišćenjem živog virusa korona 2 koji je do te mere hemijski oslabljen da se u telu ljudi ne umnožava i ne izaziva infekciju, ali im stimuliše imunitet na duge staze.

Novo, a i ludo!

Biotehnološka kompanija KODDžENIKS u SAD, koja je razvila koncept vakcine u formi nosnog spreja, prvo sintetizuje genom virusa, zatim ga neguje u laboratoriji dok ne napravi 283 mutacije, upoređeno s originalnim virusom, što je trenutak početka proizvodnje spreja čija se efikasnost proverava kroz tri faze kliničkih studija.

Vakcina u obliku pilula protiv kovida 19 kompanije VAKSART iz San Franciska je u ranoj fazi razvoja, a ideja je prilično luda: pilule bi bile distribuirane poštom istog dana kad su naručene. Vakcina u piluli sadrži oslabljen adenovirus čoveka znan kao Ad5 u koji su ubačeni geni virusa korona 2 ekstrakovani iz “spajk proteina” i iz nukleokapsida koji čine omotač živog virusa. Pilule se razgrađuju u tankom crevu u kom izazivaju imunsku reakciju.

Portabl štampač vakcina, razvijen je u kompaniji KJUR VAK iz Tibingena, u Nemačkoj, zajedno s fabrikom električnih automobila “Tesla” iz Polo Alta, u Kaliforniji. Štampač vakcine je prenosiv kofer – minilaboratorija u kojoj se na licu mesta može napraviti vakcina, u suštini usavršena verzija već postojeće “Fajzerove” vakcine. Kliničke provere u trećoj fazi, dale su odlične rezultatate zbog kojih je iz Londona već naručeno 50 miliona doza.

Izvor: Politika.rs – dodatak

Priredio: Velibor Mihić