TRIKOVI ZA LJUBAV PREMA TRENINGU

Želite da trenirate, ali teško vam je da se pokrenete i nikako da zavolite vežbanje? Niste jedini. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći na tom putu.

 

Ako ste u potrazi za motivacijom, u nastavku vam donosimo nekoliko saveta koji bi vam mogli pomoći da je pronađete i da (napokon) zavolite vežbanje.

zavolite vežbanje

1. Promenite tip vežbanja

Možda vam treninzi teško padaju jer stalno radite isti tip vežbi i nedovoljno menjate rekvizite (u tom slučaju potrudite se, naravno, da promenite i tip vežbi i rekvizite), a možda jednostavno morate da promenite sport kojim se bavite.

Možda je, na primer, joga bolja opcija za vas od trčanja. Proverite malo šta se nudi, isprobajte nešto novo i sigurno ćete pronaći aktivnost koja će vam najviše odgovarati i s kojom nećete imati problem da se morate naterati na trening.

2. Budite sam svoj trener

Osnove psihologije nas uče da čovek mora voleti samog sebe i u prvom redu biti sam sebi najbolji prijatelj. Ili, u ovom slučaju – trener. Vežbanje u teretani ili bavljenje sportom je, uz pravilnu ishranu, glavni razlog vitke linije i borac protiv stresa, lošeg raspoloženja i mnogih bolesti. Ako na trenigu nemate adekvatnog trenera ili bi vam zatrebao jedan da vas prisili uopšte da dođete na trening, postanite sam svoj trener.

Zamislite šta biste voleli da vam trener sada kaže, šta biste rekli osobi poput vas, sklonoj zabušavanju? Pa lepo podignite kažiprst i sami sebi recite: „E, vežbaćeš! Nema izgovora!“

3. Dodajte muziku ili film

Uz dobru muziku ili nešto što vam lagano odvlači pažnju, bićete motivisaniji za vežbanje. Stavite slušalice i pustite svoje najdraže pesme ili jednostavno uključite zvučnike.

Ako vežbate npr. na sobnom biciklu ili orbitreku, okrenite spravu prema televizoru i pustite neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program. Tako će vam vreme brže proći i duže ćete izdržati.

4. Pratite napredak

Napravite tablicu i u nju beležite kada ste, šta i koliko dugo vežbali. Možete i sami sebe nagrađivati nečim što volite. Želite li da izgubite kilograme, u tablicu upisujte i kilažu, odnosno telesne mere, šta ste jeli, beležite da li pijete dovoljno vode.

5. Vežbajte u dobrom društvu

U dobrom društvu sve je lakše, pa tako i bavljenje sportom. Primera radi, ako deo vaših aktivnosti čine šetnje u prirodi, pozovite prijatelja/icu da vam se pridruži. Isto važi i za trčanje, bicikliranje, rolanje rolerki… Na taj način ćete motivisati jedni druge da ne odustanete, a imaćete i društvo za razgovor.

6. Nadmećite se

Učestvovanje u nekom nadmetanju dobar je motiv da se trudite još više i to ne mora biti nikakvo službeno organizovano takmičenje. Dovoljno je da udružite snage s prijateljima/cama i nadmećete se međusobno, na primer ko će u roku od mesec dana moći da napravi više trbušnjaka u jednoj minuti. Da bi motivacija bila još i veća možete odrediti i nagradu za pobednika/cu.

Izvor: Zadovoljna.hr