JEDNOSTAVNE STRATEGIJE

Čist vazduh u zatvorenom prostoru u kome živimo veliki je kvalitet za naše zdravlje. To je vrlo često teško postići u zavisnosti od mesta stanovanja i drugih životnih uslova.

 

Izraz „zagađenje vazduha“ često se izražava kroz slike izduvnih gasova automobila, požara rastinja ili gustih isparenja iz fabrika. Međutim, vazduh u zatvorenom prostoru može biti jednako loš, ako ne i gori za zdravlje čoveka od zagađenja vazduha spolja.

vazduh u zatvorenom

U stvari, prema podacima američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) vazduh unutar životnog prostora može biti dva do pet puta gori od spoljnog vazduha.

Teže je i otkriti zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru, jer većina stvari koje uzrokuju probleme nemaju miris. Ovo može biti veoma štetno za ljude koji su osetljivi na alergene ili imaju respiratorne probleme poput astme.

Osim toga, više vremena provodimo u zatvorenom i zato se možemo suočiti sa povećanim rizikom od razvoja akutnih i hroničnih štetnih efekata na zdravlje. To se dešava zbog izloženosti zagađenju vazduha u zatvorenom, a raspon pomenutih štetnih efekata ide od obične glavobolje do teških bolesti poput raka.

Evo osam strategija zahvaljujući kojima se može poboljšati vazduh u zatvorenom.

1. Eliminisati pojedinačne izvore zagađenja

Prvi korak ka poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru je uklanjanje svih proizvoda i nameštaja zbog kojih se kvalitet vazduha u prostorijama pogoršava. Stvari poput sredstava za čišćenje, boja i gips ili karton emituju hemikalije koje utiču na kvalitet vazduha u zatvorenom. Uklanjanje iz kuće troškovno je efikasan pristup zaštiti kvaliteta vazduha u zatvorenom.

2. Poboljšati ventilaciju

Poboljšanje kvaliteta vazduha u kući ili stanu može biti jednostavno kao otvaranje prozora radi bolje ventilacije. Međutim, ovo nije uvek praktično, jer može uvesti alergene poput polena i povećati vlažnost u kući.

Možete da instalirate ventilatore u kupatilu i kuhinji ili da pokrenete klima uređaj sa otvorenim ventilom za poboljšanje ventilacije.

3. Zameniti filter klima uređaja

Većina klima uređaja imaju ugrađene filtere za vazduh koji pomažu u zadržavanju zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru poput prašine i buđi. Vremenom se ti filteri mogu začepiti i prestati da rade. Začepljeni vazdušni filteri mogu da utiču na kvalitet vazduha u zatvorenom. Takođe, oni mogu učiniti da se klima uređaj zaledi ili pregreje, pa zato redovno menjajte filtere klima uređaja.

Originalni Sweden bitter gel - najbolji Šveden biter gel

4. Zameniti filtere ostalih uređaja u kući

Ostali kućni aparati, kao što su usisivači ili mašine za pranje veša takođe imaju vazdušne filtere. Povremeno pregledajte te uređaje i po potrebi promenite njihove filtere za vazduh. Stručnjaci preporučuju čišćenje ili zamenu ovih filtera svakih nekoliko meseci, čak i ako nisu potpuno začepljeni.

5. Očistiti i održavati vazdušne kanale

Vazdušni kanali unutar kuće distribuiraju hladan i vruć vazduh kako bi se obezbedili ugodni životni uslovi. Međutim, ako vazdušni kanali nisu pravilno postavljeni ili se redovno ne održavaju, oni mogu na kraju da distribuiraju zagađivače unutar kuće. Uobičajeni znaci da vazdušne kanale treba očistiti su nakupljanje prašine na tim kanalima ili na nameštaju.

6. Očistiti tepihe

Tepisi su leglo isparivih organskih jedinjenja. Većina njih su hemikalije koje je stvorio čovek i koje se koriste u proizvodnji boja, sredstava za čišćenje i lepkova na tepisima. Čak i kada se ne diraju, tepisi mogu da emituju ova organska jedinjenja za koje je dokazano da uzrokuju glavobolju i mučninu. Zbog toga je važno redovno tresti i usisavati tepihe.

7. Uzgajati sobne biljke

Biljke su prirodni filteri za vazduh, pa je preporuka da se gaje biljke predviđene za držanje u zatvorenom prostoru. Male biljke poput paprati ili veće kao što su palme samo su neke od korisnih biljaka koje su odlične u „hvatanju“ zagađivača koji lebde u vazduhu.

8. Održavati stalni nivo vlažnosti vazduha

Prekomerno vlažni uslovi u kući omogućavaju rast buđi, što može da ima negativne efekte na zdravlje ljude koji pate od alergija ili problema sa respiratornim organima. U zavisnosti od toga gde živite, moraćete da koristite odvlaživač vazduha nekoliko meseci ili tokom cele godine.