PROIZVODNJA U ĆELIJAMA

Melatonin je hormon spavanja, ali je on veoma važan za čitav ljudski organizam. Pistaći, maslinovo ulje i crveno vino su dobri izvori ovog hormona u ishrani.

 

Melatonin je hormon spavanja koji telu signalizira da je vreme za odmor, ali uz to ima i ima važnu ulogu u održavanju zdravlja jer je najvažniji antioksidans za mitohondrije.

hormon melatonin

Mitohondrije su ćelijske organela eukariotskih ćelija koje služe kao izvor ćelijske energije i troši se s godinama, pa zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju optimiziranje njegove funkcije hranom, vežbanjem i dodacima ishrani.

„Mitohondrije proizvode melatonin, koji smanjuje fisiju mitohondrija i povećava njihovu fuziju, čime čuva njihovu normalnu funkciju“, objašnjava kardiolog dr Stiven Gandri i dodaje da prednosti melatonina nadmašuju njegovu blagodet za dobar san.

Izvori melatonina u ishrani

  • Pistaći

Pistaći imaju visok udeo melatonina. Analiza koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Louizijana otkrila je da pistaći sadrže oko 660 nanograma melatonina po gramu, što je znatno veći broj od drugog voća, povrća, orašastih plodova i semenki.

  • Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je omiljeno zbog zdravih mononezasićenih masti i vitaminskog profila, ali dr Gandri kaže da je njegova vrednost još i veća zbog melatonina koji sadrži.

Uz fitohemikalije i polifenole koji su rasprostranjeni na jelovniku mediteranske ishrane, melatonin daje još jedan zaštitni efekat.

  • Crveno vino

Crveno vino ne može da se pohvali samo resveratrolom, ono takođe sadrži i melatonin. To potkrepljuje istraživanje koje pokazuje značajne količine melatonina u kožici grožđa od kojih se proizvodi crveno vino, što može doprineti njegovom antioksidacijskom delovanju.

To ne znači da treba da se opijate crvenim vinom da biste iskoristili te blagodeti. Konzumiranje namirnica koje sadrže grožđe, poput soka od grožđa i sirćeta može da bude od pomoći.

Izvor: N1